2014. október 6.

Szerző:
B. A.

3D nyomtatás és agykutatás – két nap az innovációról

Bionika, agykutatás, nanotechnológia és klímapolitika – sorolta az október 16–17-i Innotrends Hungary 2014 leg­érdekesebb témaköreit Spaller Endre, az esemény főszervezője, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke. A konferencián ezúttal 35 startup mutatkozhat be ingyen, a 16 szekcióban pedig közel 100 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők.


Spaller Endre
Magyarország legjelentősebb nemzetközi kitekintésű kutatás-fejlesztési és innovációs konferenciája és startup kiállítása milyen eredményekkel zárult tavaly?

– A tavalyi rendezvény mintegy 70 kiállítót és 3000 látogatót vonzott, a legnagyobb érdeklődést a startup és a pénzügyi szekció váltotta ki, elsősorban a finanszírozási és inkubációs kérdések miatt. Az előző évi tapasztalatok azt mutatták, a részvétel nemcsak jövőbeli üzleti lehetőségeket rejthet magában, de ami talán ennél is fontosabb, az újonnan induló vállalatok első kézből kaphattak visszajelzést az innovációs piac szereplőitől. A konferencia és a kiállítás ingyenes volt és lesz is a nagyközönség számára, mert minél szélesebb körben szeretnénk felkelteni az érdeklődést a kutatás, a fejlesztés és az innováció iránt. A rendezői oldal széles háttere – a Nemzeti Innovációs Hivatal főszervezésében, a Design Terminál és a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség kiemelt szakmai támogatásával, valamint számos hazai szervezet összefogásával valósul meg – egyértelműen azt bizonyítja, hogy a szakma is fontosnak tartja ezt a rendezvényt. Szerencsére a piac résztvevői mellett az állam is felismerte a szerepvállalás jelentőségét, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország 2020-ra Európa startup központja legyen.

Miért éppen Dél-Korea lett az Innotrends 2014 díszvendége?

– Éppen idén 25 éves a diplomáciai kapcsolatfelvétel a két ország között, ugyanakkor azt is látni kell, hogy Dél-Korea a globális innovációs piac egyik legmeghatározóbb szereplője. Sajátos metodikával közelítik meg a kutatás-fejlesztést és innovációt, és rengeteg olyan tudás birtokában vannak, amelyet hasznosítani tudunk itthon is. A hazánkban működő dél-koreai cégek jelentős része meghívást kapott a rendezvényre, a KIA például elektromos autót fog kiállítani. Az ázsiai ország mellett kiemelt vendégünk lesz Franciaország is.

Milyen témakörökkel ismerkedhetnek meg részletesebben az érdeklődők?

– A 16 szekció keretében megtartandó közel 100 előadás során bemutatásra kerülnek a különféle területeken uralkodó legfontosabb trendek és folyamatok, olyan témákkal találkozhatnak a résztvevők, mint a bionika, nanotechnológia, agykutatás, az EU Horizont 2020 programja vagy a klímapolitika, illetve szó lesz a startupokat, a pénzügyi területet, regionális fejlesztést és együttműködést érintő kérdésekről, továbbá az állam innovációban betöltött szerepéről is. A látogatók látványos kísérleteket tekinthetnek meg, láthatnak és kipróbálhatnak olyan technológiai újdonságokat, mint a 3D nyomtatás, de emellett arról is tájékozódhatnak, hogyan védhetik meg szellemi tulajdonukat piacra lépésük során.

Érdekesebb szekciók
  • A startuphype-on túl… minden, ami nem finanszírozás
  • Innováció és hálózatosodás
  • Chip-etnyi jövő – Nemzeti Agy­kutatási Program
  • Magyar Jövő Internet Konferencia
  • Versenyképesség és űripar, együttműködésben az ESA-val
  • Mire jó a kudarc?
  • Klímatudatos fejlődés és innováció
  • Agrárinnováció – Kiaknázatlan lehetőségek
  • Pénzügyi szekció – Az ötlet finanszírozhatóságának lehetőségei
  • Az innováció emberi erőforrása

A rendezvényen a nemzetközi és hazai KFI élet legmeghatározóbb képviselői, szakmai döntéshozói vesznek részt, többek között Clara de la Torre, az Európai Bizottság Kutatás és Fejlesztési igazgatóságának kutatási és innovációs igazgatója, Pierre Roy, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont igazgatóhelyettese, illetve Juha Ruohonen, a finn Startup Sauna nemzetközi startup akcelerátor egyik alapítója.

Az esemény fővédnöke Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelős kormánybiztos, védnöke pedig Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár.

Idén is lesz startup kiállítás?

– Tavaly 30 startup számára biztosítottunk ingyenes bemutatkozási lehetőséget. Ez a szám idén a helyszín (Budapest, Akvárium Klub) méreteihez igazodva 35-re nőtt. A kiállítók között a kreatív ipar szereplői, női startupperek, a különböző hazai régiók kimagasló vállalkozásai, határon túli és turisztikai startupok is helyet kapnak. A fennmaradó helyekre többszörös túljelentkezést regisztráltunk.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka