2012. február 5.

Szerző:
Prof. Kovács Kornél SZTE Biotechnológiai Tanszék

A biogáztermelés határ menti fejlesztése

A Szegedi Tudományegyetem Biotechnológiai Tanszékének és az Újvidéki Tudományegyetem Műszaki Karának közös, A biogáz­ter­me­lés határ menti fejlesztésének megteremtése a biogáz-potenciálok, oktatás, valamint kutatás és innováció közös meghatározásával című magyar–szerb IPA projektjéhez kapcsolódó Biogas HU–SRB nyitókonferenciáját 2012. január 13-án rendezték meg.


A húsz hónap időtartamú és a közel 283 000 euró összköltségvetésű projekt célja a biogáz-technológia elterjesztése és megerősítése Szerbiában a magyar partner laboratóriumi tapasztalatainak felhasználásával. A partnerek ki fogják terjeszteni a technológiát olyan alapanyagok hatékony feldolgozására is, amelyek ma még nem bonthatók le a biogázüzemben, mint például a fehérjében és rostokban gazdag biomasszaféleségek. Gyakorlati laboratóriumi közös kutatási program keretében fiatal szerb szakemberek képzése valósul meg a biogáz-technológia kezelésére, a folyamat biotechnológiai szervizelésének fogásaira.

Prof. Milan Martinov és Prof. Kovács Kornél a nyitókonferencián

A nyitórendezvényen a meghívott előadók ismertették a biogáz-technológia lényegét és előnyeit a nagyközönséggel és a döntéshozókkal. Ezenkívül az érdeklődők betekintést nyertek az EU Duna Régió Stratégiájába, amely a magyar EU elnökség alatt született EU szintű együttműködést szorgalmazza a Duna menti országok között.

A résztvevők előadást hallgattak meg a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program működéséről és az elért eredményekről. A Szegedi Tudományegyetemen folyó technológiatranszfer folyamatok bemutatása a nemrégiben felállt innovációs igazgatóság működésébe engedett betekintést. A biogáz-technológia gyakorlati megvalósításával kapcsolatos kérdéseket ismertette annak a biogázüzemnek a bemutatása, amely 2011 decemberében kezdte meg működését Szeged határában a Zöldforrás Kft. kezelésében. Az üzemi léptékű biogáztermelő berendezés egyben a Szegedi Tudományegyetem új kutatási eredményeinek technológiai fejlesztésére is alkalmas.

Az Európai Biogáz Egyesület tevékenységét a nemzetközi szervezet elnökségi tagja mutatta be. Ennek nyomán a megbeszélés egyik konkrét eredménye, hogy a résztvevők elhatározták: az Európai Biogáz Egyesület segítségével és koordinálásával, a Magyar Biogáz Egyesület támogatásával, régiós tapasztalatára támaszkodva kezdeményezik a Szerb Biogáz Egyesület megalakítását.
A biogázipar dinamikus fejlődését segíti elő Szerbiában a tavaly bevezetett, a biogázüzemek számára jelentős bevételt eredményező „zöld áram” támogatási rendszer. Hasonló támogatási rendszer működik évek óta a határ magyar oldalán is, de a támogatás mértékét illetően lenne mit tanulni a szerbektől.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka