2015. május 6.

Szerző:
S. K.

A dél-koreai minta

Húsz dél-koreai és ötven magyar cég részvételével tartottak eredményes innovációs és üzleti fórumot Budapesten, április közepén. Az eseményen jövőbeli együttműködő partnerek ismerkedhettek meg a kutatási, fejlesztési, innovációs és üzleti lehetőségek feltételrendszerével.


„A Koreai Köztársaság hazánk harmadik legfontosabb üzleti partnere Ázsiában, az elmúlt tíz évben 7,5-szeresére nőtt a távol-keleti országba irányuló magyar export, a kétoldalú kereskedelem volumene pedig megkétszereződött” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki azt is elmondta, hogy Magyarország az egykori szocialista blokk országai közül elsőként létesített diplomáciai kapcsolatokat Dél-Koreával 1989-ben. Mint fogalmazott, hazánk 2014-ben elért 3,6 százalékos gazdasági növekedéséhez a jelen lévő koreai vállalatok nagymértékben hozzájárultak. Az elmúlt években kétmilliárd dollárnyi tőke érkezett az ázsiai országból, és a koreai cégek közel 23 ezer embernek adnak munkát hazánkban.

A fotón balról jobbra: Jim Gun Hjong dél-koreai nagykövet, Te Hi Vu dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi államtitkár, Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pálinkás József, az NKFIH elnöke és Jung Gvan Kim, a Koreai Nemzetközi Kereskedelmi Társaság alelnöke a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban megrendezett magyar-koreai technológiai és üzleti fórumon

Az idei adatok szerint a két ország közötti viszony egyre szorosabb: 2015 első hónapjában a magyar–dél-koreai kereskedelmi forgalom tovább erősödött. A teljes áruforgalom 48 százalékkal növekedett, így közel 150 millió dollárt tett ki. A miniszter szerint a kis- és közepes vállalkozásokat kell a magyar–koreai gazdasági együttműködés középpontjába helyezni, és a távol-keleti országnak fontos szerepe lehet abban, hogy a jelenlegi négyszeresére növeljük az exportképes magyar kis- és közepes vállalkozások számát.

Te Hi Vu, a Koreai Köztársaság Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztériumának államtitkára úgy fogalmazott, hogy a jövőbeli együttműködés egyik fő iránya az ipari technológia lehet, ezen belül a gyógyszeripar és a biotechnológia, másfelől az infrastruktúra-fejlesztés. A politikus kitért arra is, hogy Magyarország – földrajzi fekvéséből adódóan – központi szerepet tölthet be a koreai cégek EU-piacra való jutásában. Helyzetünket tovább erősítheti az Európai Unió és Dél-Korea közötti szabadkeres­kedelmi megállapodás is.

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatoknak komoly hagyományai vannak, a koreai gazdaság pedig mintául szolgálhat hazánk számára. Minderről már Pálinkás József beszélt a magyar–koreai technológiai üzleti fórumon. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke rámutatott arra is, hogy egyre intenzívebb az együttműködés a két ország kutatói, fejlesztői között azóta, hogy 2010-ben a koreai–magyar közös kutatólaboratóriumok létrehozásával Korea Magyarországon kezdte el kiépíteni tudományos kutatásainak európai hídfőállását. Mint folytatta, a hivatal katalizátora kíván lenni annak a folyamatnak, hogy az innovációs lánc valamennyi szereplőjével értékteremtő fejlesztési és innovációs programokban alakuljon ki együttműködés. Ezt erősítendő, az NKFIH még az idén meghirdeti bilaterális TéT pályázatát, mely a két ország közötti kutató­cseréket támogatja. „A hivatal által koordinált, az idei évben hazai pályázati forrással is megerősített EUREKA, illetve Eurostars programok ugyancsak kiváló lehetőséget teremtenek a magyar–koreai együttműködések ösztönzésére, közös innovatív projektek elindítására” – jegyezte meg Pálinkás József.

A megnyitó után a két ország képviselői előadásaikban terve­ket mutattak be arról, hogyan fejleszthető tovább az együtt­mű­­ködés a technológia, a befektetések és a kereskedelem területén. A delegációban részt vevő koreai cégek határozott együttműködési szándékot mutattak elsősorban a technológiai és gyógyászati termékek piacán. Hét cég IT alkalmazás, műanyag és ipari termékek forgalmazásában érdekelt, további négy vállalat pedig az orvosi kamerák és a fogászat területén tevékenykedik. A húsz koreai cég között voltak kozmetikai cikkeket, ipari szelepeket és autóalkatrészeket gyártó vállalatok is. A KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency) budapesti irodája jelenleg hét céget támogat abban, hogy megfelelő befektetési tervet készítsenek különböző gyártóegységek létrehozására Magyarországon.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka