A kormány és a National Instruments stratégiai megállapodása

A magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a méréstechnika, vezérlés és automatizálás területén aktív National Instruments ma­gyar­országi leányvállalatával, az NI Hungary Kft.-vel, amely több mint tíz éve működik hazánkban, és több mint 1200 főt foglalkoztat.


Magyarország kormánya 15. partnerként a National Instruments vállalattal kötött stratégiai megállapodást 2013. február 15-én. A partnerségi szerződés aláírására az NI Hungary Kft. debreceni székhelyén, ünnepélyes keretek között került sor. A stratégiai szerződést a kormány részéről Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára, a National Instruments részéről pedig az NI Hungary Kft. ügyvezetője, Ábrahám László írta alá.

Cséfalvay Zoltán és Ábrahám László

A határozatlan időre szóló stratégiai megállapodás célja, hogy az olyan cégek, mint a National Instruments is, amelyek tevékenységének fókuszában az innováció és a kutatás-fejlesztés áll, és amelyek Magyarország gazdasági növekedéséhez és a munkahelyteremtéséhez is jelentős mértékben járulnak hozzá, az állam támogatása révén stabil és biztos környezetben folytathassák tevékenységüket.

A kormány és a National Instruments által kötött stratégiai partnerségi megállapodás céljai között szerepel a vállalat hosszú távú és tartós jelenlétét elősegítő párbeszéd, az NI magyarországi termelő- és fejlesztőtevékenysége bővítésének támogatása a magyar gazdaságba történő mélyebb beágyazódás érdekében, továbbá az NI aktív szerepvállalásának megerősítése. A megállapodás ezenfelül hét pontban részletezi a vállalat és a kormány közötti együttműködés fő irányait (a részletes szöveg a kormany.hu oldalon olvasható).

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője így nyilatkozott a stratégiai megállapodásról: „Fontosnak tartjuk, hogy a negyven magyarországi stratégiai partner közé tartozhassunk. Büszkék vagyunk arra, hogy az elektronikai iparban betöltött szerepünk meghatározó, és több mint egy évtizede érdemben járulunk hozzá hazánk és kiemelten a kelet-magyarországi régió, ezen belül Debrecen gazdaságának erősítéséhez munkahelyteremtő képességünkkel és magyar beszállítói bázisunkkal.”

Ábrahám László ünnepi beszéde

A National Instruments a stratégiai együttműködés kapcsán örömmel jelentette be, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása című pályázati felhívásán Az NI Hungary Kft. Science Parkja elnevezésű pályázatával sikeresen szerepelt. A közel négymilliárd forint összértékű projekthez a kormány
1 914 941 260 forint támogatást nyújt, amely egy tudományos park létrehozását célozza meg, és fontos célja a vállalkozói, illetve az egyetemi kutatás-fejlesztési együttműködés eddiginél szorosabbá tétele.

A National Instruments hazánkban és a világban

A texasi székhelyű, méréstechnikai, vezérlési és automatizálási termékek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozó National Instruments első tengerentúli gyárát 2001-ben Debrecenbe telepítette. A fő tevékenységként csúcstechnológiai elektronikai eszközök gyártásával foglalkozó NI Hungary Kft. jelenleg több mint 1200 főt foglalkoztat Magyarországon. Az elmúlt évtizedben végbement fejlődésnek és fejlesztéseknek köszönhetően a vállalat teljes hardvergyártásának túlnyomó része a cívisvárosban történik. A hardvergyártás mellett szintén itt kapnak helyet olyan globális, illetve regionális kiszolgálóközpontok, mint a jogi és pénzügyi csoportok, a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó Shared Service Center, illetve az informatikai fejlesztői részleg, ahol több mint száz informatikus munkatárs magas szakmai szinten nyújt szolgáltatást a belső és külső vevőknek. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport működésével pedig a vállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban. A debreceni gyár mellett Budapesten található a National Instruments Kelet-európai Értékesítési és Marketing Központja is, amely a magyarországi mellett a régió további 12 országának értékesítési és marketingtevékenységét irányítja.

Az NI Hungary Kft. a magyar elektronikai iparág fontos résztvevője, amely a GDP közel egyötödét és az ország exportjának több mint 30 százalékát adja.
A cég innovatív termékei és megoldásai – melyeket világszerte 35 ezer különböző vállalat hasznosít – magyar szaktudás felhasználásával készülnek. A technikusoktól a mérnökökön át egészen az értékesítő mérnök kollégákig a legtöbb munkavállaló Magyarországon szerezte meg azt a képzettséget és szakértelmet, amellyel nap mint nap támogatja a vállalat vevőinek sikerét.

Cséfalvay Zoltán a debreceni üzemben

A National Instruments mind helyi, mind pedig országos szinten meghatározó gazdasági szerepet tölt be, hiszen közel 1200 beszállítóval – 60 százalékuk belföldi és 17 százalékuk debreceni – dolgozik együtt. Emellett Ábrahám László vezetésével az NI Hungary Kft. sokat tett Debrecen nemzetközi szintű, széles körű megismertetéséért és népszerűsítéséért, továbbá meghatározó szerepet képvisel a helyi gazdaság és oktatás fejlesztésében. A National Instruments debreceni logisztikai központjából naponta átlagosan 1000 csomag kerül a világ 130 országába.

A National Instruments termékeivel évtizedek óta segíti az iparban, illetve a kutatás és a tudomány világában működő mérnökök és tudósok munkáját azzal, hogy high-tech eszközeivel lehetővé teszi a termelékenység, valamint az innováció hatékonyságának növelését. Az NI által képviselt grafikus rendszerfejlesztési megközelítés egy olyan integrált szoftver- és hardverplatformot kínál, amely bármely mérés-, illetve irányítástechnikai rendszer fejlesztési idejét lerövidíti. Ezt a platformot mérnökök és tudósok milliói használják a tervezésben és gyártásban, az oktatásban, valamint az élvonalbeli kutatás-fejlesztés területén.

A National Instruments termékek felhasználási területe rendkívül széles, a Lego® Mindstorms® oktató- és játékrobotok vezérlésétől, különböző precíziós orvosi műszerek vagy éppen az űrkutatásban használt űrrepülők tesztelésén át a világ legnagyobb fizikai kísérleti eszközeinek – például a CERN által működtetett Large Hadron Collidernek – a működtetéséig terjed. A vállalat hosszú távú célja, hogy technológiája segítségével hozzájáruljon a társadalom fejlődéséhez és egyúttal a vállalat vevőinek, alkalmazottainak, beszállítóinak és részvényeseinek sikerességét is szolgálja.

A National Instruments vállalati kultúrája

A National Instruments büszke vállalati kultúrájára, amelynek legfontosabb eleme a folyamatos fejlődés, a kollégák bevonása a fejlesztési folyamatokba, illetve a nyílt és őszinte belső kommunikáció, eredménye pedig egy emberközpontú, inspiráló munkakörnyezet megteremtése. Ennek köszönhetően a vállalat 2012-ben a 25 legjobb munkahely egyikeként szerepelt a Fortune folyóirat által közölt, A Világ Legjobb Multinacionális Munkahelyei listán. Magyarországon az AON Hewitt 2012-es Legjobb Munkahely felmérésén az ezer vagy több főt foglalkoztató cégek között a 4. lett. A Great Place to Work® Institute legjobb európai munkahelyeinek listáján pedig az előkelő 6. helyen végzett.

A National Instruments az oktatásban

A National Instruments világszerte elhivatottan, olyan szoftverekkel és hardverekkel segíti a mérnöki és tudományos oktatást, amelyek révén oktatók és diákok az elméleti tanulmányaikat valós mérésekkel és gyakorlati alkalmazások kifejlesztésével köthetik össze. A vállalat kiemelten kezeli a felnövekvő generáció sorsát, és a mérnöki pályát választó diákok számának csökkenő tendenciájára reagálva a korábbiaknál is hangsúlyozottabban figyel erre a területre. Az óvodától kezdve egészen az egyetemig kíséri a tanulókat, olyan eszközöket adva a kezükbe, amelyek használatával alaposabban, ugyanakkor játékosan ismerkedhetnek meg a természettudományokkal, ennek eredményeként később nagyobb eséllyel választhatnak természet­tudománnyal kapcsolatos pályát.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka