2016. január 29.

Szerző:
Somlai Adrienn

A molekulától a betegig, a felfedező kutatásoktól az innovációig

Ritkaságszámba megy, hogy egy baráti társaság a szakmában is jól megérti és segíti egymást, a hierarchia helyett a közös munkára koncentrál. A Pécsi Tudományegyetem újonnan alakult Idegtudományi Centrumában olyan idegrendszeri kutatások folynak a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) támogatásával, amelyek korunk egyre égetőbb problémáira keresik a megoldást.


Ábrahám István, a Pécsi Tu­do­mány­­egyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE ÁOK) Élettani Intézetének egyetemi tanára és a Szentágothai János Kutatóközpont egyik kutatócsoportjának vezetője nemrég érkezett haza külföldről. Az Idegtudományi Centrumban (IC) folyó munkát úgy jellemezte, mint egy baráti társaság közös erőfeszítéseit, közös pályázatokkal és konkrét kutatási irányokkal, ami új szemléletet hozott az egyetemre. „A munkának, amelyben a felfedező, gyógyszer- és klinikai kutatás is jelen van, a Nemzeti Agykutatási Program ad egyfajta ernyőt – mondta Ábrahám István. – A kormány összesen 12 milliárd forintot biztosít a programra, ami egyedülálló a világon.”
A kutatócsoport vezetője azt is elmondta, hogy hatalmas az elvárás, a betegbiztosítási rendszer ugyanis a világ fejlett részén 20-30 éven belül nem fogja tudni a központi idegrendszeri finanszírozni. Addigra minden negyedik, de lehet, hogy minden harmadik embert érint majd az ilyen jellegű megbetegedés. A kutatók versenyt futnak az idővel, a nyomás óriási. Kutatási terület, azaz betegség van bőven a stressztől, az abból kialakuló pszichoszomatikus betegségektől az Alzhei­mer- és Parkinson-kóron át az epilepsziáig.

A világon egyedülálló egyedi molekula­detekciós mikroszkóprendszerrel vizs­gálják a kutatók az élő sejteken a molekulák mozgását és kölcsönhatásait a Szentágothai János Kutatóközpontban

Ábrahám István kutatócsoportja (mn.aok.­pte.hu) azzal foglalkozik, hogy mi lehet egy idegsejt felszínén a molekulamozgások szerepe, hogy tudják bejuttatni az információt a sejt belsejébe, mi a különbség molekuláris szinten a normális és patológiás idegsejtműködés között. Megpróbálják megérteni, hogy a női nemi hormon, az ösztrogén, hogyan védi az idegsejteket a káros hatásoktól.

Ábrahám Hajnalka docens, a PTE Központi Elektronmikroszkópos Laboratóriuma és az Orvosi Biológiai Intézet munkatársa az idegsebészeti és neurológiai klinikán dolgozó kollégáival együtt az epilepsziát kutatja.

A Dóczi Tamás vezette Pécsi Diagnosztikai Központtal közösen az eltávolított agykéregszöveten végzett vizsgálatok eredményét vetik össze mágneses rezonancia vizsgálatokkal. Reményeik szerint a kutatás egyik eredménye az lesz, hogy pontosabban meg tudják jósolni a műtéti beavatkozás hatékonyságát.

Helyes Zsuzsanna, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi tanára, a Szentágothai János Kutatóközpont Molekuláris Farmakológiai Kutatócsoportjának vezetője elmondta: jelenlegi pályázatuk során a krónikus fájdalom központi idegrendszeri vetületeire, a különféle eredetű fájdalomállapotok mechanizmusaira fókuszálnak. Gyógyszerfejlesztési irányokat is elindítottak két célmolekulára vonatkozóan, amelyekre egyetemi szabadalmakkal rendelkeznek. Ezek ma preklinikai fázisban vannak. Az egyikhez körülbelül három év és néhány százmillió forint szükséges még ahhoz, hogy feltaláló partnerükkel, Mátyus Péter professzorral és a Toxi-Coop Zrt.-vel közös munka eredményeképpen klinikai vizsgálati fázisba jusson az új fájdalomcsillapító gyógyszerjelölt.

Élő idegsejten (szürke) egyedi neurotrophin receptor molekulák (piros) mozgásáról készült pillanatfelvétel (kalibrációs egyenes: 10 µm)

Ábrahám István hozzátette: az IC kutatói a NAP által biztosított forrás mellett pályázaton közel százmillió forintot nyertek egy szuperrezolúciós mikroszkópra. A PTE Általános Orvostudományi Kara ötvenmillió forinttal járult hozzá ahhoz, hogy Pécsen olyan berendezés üzemeljen, amilyen Európában még nincs. Az egyetemi tanár hozzátette: a Femtonics Kft.-vel közösen olyan mikro­szkóp fejlesztésén is dolgoznak, amely 3D-ben vizsgál molekulákat élő sejtekben.
A kutatások tapasztalatairól 2017-ben az Európai Idegtudományi Társaságok Szövetsége regionális konferenciáján is beszámolhatnak a pécsi kutatók: az egyetem alapításának 650. évfordulójához kötődő pécsi esemény a szakma első rangos nemzetközi találkozója lesz Magyarországon.
A PTE IC további kutatócsoportjairól és munkájukról honlapjukon olvasható bővebb információ (ic.pte.hu).•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka