2014. augusztus 1.

Szerző:
Szegedi Imre

A penészleki példa

Azt tartjuk magunkról, hogy szénhidrogénkészleteink igencsak végesek, ám ebből nem következhet az, hogy ne keressünk újabb és újabb kőolaj- és földgázmezőket. Ahhoz képest, hogy a Muraközben már a 18. század végén gödrökbe gyűjtötték a felszínre szivárgó olajat, hazánkban a rendszeres ásványolaj-feltárás csak jóval később kezdődött. A 19. században az első iparszerű olajtermelő Puskás Tivadar(!) volt, aki Erdélyben, Zsibó környékén hozott szénhidrogént a felszínre, amelyből paraffint gyártott – nem túl nagy hatékonysággal, hiszen hamarosan csődbe ment. De nem esett kétségbe, és megvalósította egy másik ötletét, a telefonhírmondót.

Az egyik legnagyobb hazai vállalat, a Mol itthon és külföldön koncessziós szerződések segítségével próbál ismert és nagy reményekkel kecsegtető helyeken újabb mezőket feltárni. Néhány hete a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szignált szerződésben például azt vállalta, hogy a következő években 5,6 milliárd forintot fordít kutatási területek fejlesztésére. A magyar nagyvállalat 349 négyzetkilométer kutatási területet nyert el szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre a Szegedi-medence nyugati részén. A kőolaj-kihozatalt célzó kutatási program 2014 és 2018 között valósul meg, és 126 négyzetkilométernyi terület háromdimenziós szeizmikus mérését és legalább négy, de akár hat kutatófúrást jelent. A becsült kitermelhető vagyon nagysága 25 millió hordó olajegyenérték, a tervezett beruházás költségvetése eléri az 5,6 milliárd forintot. A szénhidrogén-koncesszió húsz évre szól.

Ha a Mol nem látna esélyt arra, hogy az új területeken eredményes lesz a kutatás, és ezzel hozzájárulhatnak középtávú stratégiai céljaik megvalósításához, miszerint öt százalék alá mérséklik a hazai ki­termelés csökkenésének ütemét, bizonnyal nem költenének ennyit erre a területre. (A Mol átlagos napi hazai szénhidrogén-kitermelése 2013-ban 43,2 ezer hordó egyenérték volt.)

A nyírségi Penészlek a jó példa arra, hogy igenis érdemes megkutatni a magyar tájat. Igaz, hogy nem kőolajat, hanem nagyon jó minőségű földgázt találtak nem túl nagy mennyiségben a település határában – 2006-ban került sor a sikeres fúrásra, és 2008 nyara óta folyamatos a kitermelés –, de az ottani kutatófúrás bejött.
Apró siker, ám az ilyen apróságokra is igen nagy a szüksége egy az energiahordozók terén rosszul eleresztett országnak.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka