2011. április 6.

Szerző:
Tárkányi Zsolt

A reaktortartály állapotáért felelnek

A Paksi Atomerőmű működésével kapcsolatos feladatok közül kiemelkedik a reaktortartály szerkezeti integritásának folyamatos ellenőrzése, amely jelentős hatással van a létesítmény biztonságos műkö-désének fenntartására, továbbá az atomerőmű üzemidejét is meghatározza.


A reaktortartállyal és számos további feladattal kapcsolatos munkáról a gépészeti berendezések műszaki konzulensi feladatait ellátó Trampus Mérnökiroda Kft. ügyvezetője beszélt az Innotékának.

Trampus Péter a Paksi Atomerőműben dolgozott másfél évtizedig, majd a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél és az Európai Bizottság Energia Intézetében szerzett nemzetközi tapasztalatokat. Hazatérése után, 2003-ban alapította meg irodáját, amely 2008-ig a Paksi Atomerőmű öt szakértői testületéből a legfontosabbat, a reaktortartály szerkezeti integritásával foglalkozó csoportot vezette.

„Azért ez az egyik legfontosabb feladat, mert a reaktortartály nem cserélhető elem. Az atomerőmű üzemidejének előrehaladtával olyan károsodást szenved el, amilyennek más berendezések nincsenek kitéve: a tartály falának mechanikai tulajdonságai ugyanis a neutronfluxus miatt megváltoznak. Ha ez a változás eléri azt a határt, amikor a biztonsági szintet nem tartják megfelelőnek, akkor a reaktor nem üzemeltethető tovább” – magyarázta az ügyvezető.

A reaktortartály szerkezeti integritásának összetevői

A 8-10 főből álló testület Magyarország vezető kutatóiból állt össze és készítette el vizsgálatait, elemzéseit. 2008-ban aztán átstrukturálták a testületeket, és az öt szakértői csoportból két műszaki konzulensi szekció lett, ennek következtében gyakorlatilag a Trampus Mérnökiroda Kft. vette át a korábbi szisztéma további három területének ellátását is. A reaktortartály szerkezeti integritásával kapcsolatos feladatok mellett ők végzik az időszakos ellenőrzésekkel, a további gépészeti berendezésekkel, valamint a korróziós és vízkémiai komplex folyamatokkal kapcsolatos konzulensi munkát.

„Mint mondtam, a reaktortartály állapota az üzemidő szempontjából döntő fontosságú. A Paksi Atomerőmű kapcsán 2002-ben ennek meghosszabbítása mellett döntöttek, a minapi fukusimai baleset azonban – érthető módon – elég rossz fényt vet az üzemidő-hosszabbításra is, és tévhiteket táplál. Véleményem szerint a mostani baleset tanulságai az erőművek tervezési alapjainál hozhatnak változásokat, új szemléletmódot, szigorítást, amit valamennyi üzemelő atomerőmű esetében figyelembe kell majd venni. Ez nincs összefüggésben az üzemidő meghosszabbításának folyamatával – hangsúlyozta Trampus Péter. – A biztonsági rendszerek szerepét minden bizonnyal újra fogják értékelni, és az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap a rendszerek egymástól független működésének biztosítása. Ennek a folyamatnak azonban a Paksi Atomerőmű további bővítésére, azaz a megfelelő típus kiválasztására lehet hatása.”

A japán balesettel kapcsolatban Trampus Péter elmondta, hogy az 1990-es évek elején tízmilliárdokat invesztáltak abba, hogy földrengés-biztonságilag felértékeljék a Paksi Atomerőművet, ami ma már egy Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengést is üzemzavar nélkül bírna ki. Ez a beruházás most megtérül, nemcsak azért, mert Magyarország bármilyen nemzetközi vizsgálatnak bízvást alávetheti magát, hanem azért is, mert akármilyen új biztonsági előírást hoznak a jövőben uniós szinten, a Paksi Atomerőműre feltehetően nem kell már költeni ezen a téren.

Hazánk jelenlegi energiaszükségletének 30-40 százalékát biztosítja a Paksi Atomerőmű, de az energiabiztonság mellett más okok is vannak, amelyek amellett szólnak, hogy még évtizedekig használjuk az atomerőművet. Napjainkban mindössze a világ 31 országában van jelen az atomenergia, ezzel pedig hazánk egy olyan exkluzív klub tagja, amely több évtizedes tudásbázist és szakértelmet adott az országnak és nemzetközi megbecsültséget a hazai mérnököknek és kutatóknak. Felelőtlenség lenne az erőmű leállításával mindezt elpazarolni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka