2011. október 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

A virtuális szerver előnyei

Úgy 15 évvel ezelőtt egy vállalatnál külön szobát foglaltak el a szerverek. Minél több felhasználói kimenet jutott egy szerverre, annál több nagy és kockagépet kellett összerakni, és honlapokról még csak akkor kezdtünk el beszélgetni. Ezeket a szobákat aztán megfelelően kellett szellőztetni, takarítani, áram alatt tartani, „madzagolni” és egyáltalán, karbantartani.


Ma, a különböző megoldásoknak hála, egy-egy iroda kisebb helyet tud biz­­tosítani az információtechnológia eme eszközének – már ha biztosít egyáltalán. Ugyanis a fejlődés jó­vol­tából már nemhogy szerverszekrényre, de akár irodahelyiségre sincs szükség.
Egy néhány fős cég számára kiváló megoldást nyújtanak a virtuális szerverek, amelyek – kihasználva a korszerű feltételeket – minimális költségért nyújtják mindazt, amire szükségünk lehet:

  • a virtuális szerver független, különálló, bérelhető terület, „vasanyag” nélkül;
  • a kapcsolódó szolgáltatások lehetőséget biztosítanak a hagyományos webhostingtól a szerverhostingig;
  • a szolgáltatások maximális száma a terheléstől függ.

Mit jelent mindez? Honlap-üzemelte­téshez – domain regisztrációval és az ahhoz kapcsolódó e-mail címekkel együtt – nyújt kiváló alapot, értve ezen vállalati honlapot minimál funkciókkal vagy éppen interaktív online magazint, esetleg online befoglalási blokkal rendelkező hotel honlapját. Általánosságban elmondható, hogy a gyors és megbízható internetes működés alapja egy olyan komoly, akár amerikai szerveren keresztül biztosított szolgáltatás, amely jellemzően rövid válaszidőkkel, mondjuk 5 GB tükrözött tárhellyel, dedikált processzoridő és memória erőfor­rásokkal rendelkezik.

Választhatunk alap és profi csomagok közül, de a minimálisan elvárható teljesítménynél kevesebbel nem érdemes kalkulálni. Az alapcsomag már akár tíz domain névhez biztosíthat adminisztrációs felületet, korlátlan adatforgalommal, 5 Mbps sávszélességgel, biztonsági men­téssel a teljes adatbázisra. Kiegészítő szolgáltatásként pedig néhány száz forint havi díj ellenében választhatunk nyelvi modulokat, spamszűrőt, adatbázis-kezelő adminisztrációt.
A szervervirtualizáció egyik hallat­lanul nagy előnye mindezek mellett – vagy inkább mindezek miatt – az a költséghatékonyság, amely ener­giát, időt és pénzt takarít meg vál­lalatunknak azzal, hogy képesek vagyunk kihasználni a távkapcsolat adta előnyöket.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka