2018. június 4.

Szerző:
S. I. K.

Akadémiai honlap az áltudományok ellen

Az oktatásügyet a magyar állam legfontosabb feladatai között tartja számon a Magyar Tudományos Akadémia, mint ahogy fontosnak tartja a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytára helyzetének megnyugtató rendezését is. Az áltudományok ellen tudomany.hu címen információs portált indít a tudóstestület – derült ki az MTA májusi közgyűlésén, ahol az Akadémiai Aranyérmet is átadták.


„A tudományos eredmények korrekt kommunikációja és értelmezése a tudós fontos etikai kötelessége. Az Akadémia nem egyes tudományos tételek mellett áll ki, nincs hivatalos véleménye tudományos kérdésekről. Az Akadémia a tudományos módszer mellett áll ki. Nem azt állítjuk, hogy egy növény kivonata hatástalan, de elvárjuk, hogy mielőtt a hatásosságát hirdetnék, ugyanolyan szigorú vizsgálaton menjen át, mint a törzskönyvezett gyógyszerek” – üzente Lovász László, az MTA elnöke ünnepi beszédében.

A közgyűlés több határozatot is hozott. Az oktatásügyet a tudósok a magyar állam legfontosabb feladatai között tartják számon – nyilvánította ki több mint 80 százalékos többséggel az Akadémia döntéshozó testülete. Az oktatás költségvetési forrásokból való részesülésének éppen ezért minél előbb és tartósan el kell érnie legalább az EU-28 országok átlagát, de az érzékelhető javuláshoz azt meg is kellene haladnia. Ugyancsak elfogadták azt a határozatot, amelynek fő üzenete a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárában található gyűjtemény helyzetének megnyugtató rendezése. A közgyűlésen jelentették be a tudomany.hu címen elérhető új honlapot, amely a tudományosnak tűnő, de hamis elméletekkel szemben a tudományosan megalapozott, hiteles ismeretek közvetítőjének szerepét vállalta fel.

A Magyar Tudományos Akadémia legfontosabb elismerését, az Akadémiai Aranyérmet idén Kiefer Ferenc, az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas nyelvész, az MTA Nyelvtudományi Intézet – Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar elméleti nyelvészet szakcsoport professor emeritusa kapta úttörő jelentőségű jelentéstani, mondattani, pragmatikai és morfológiai eredményei elismeréseként, a modern magyar grammatikai kutatások megalapozásáért.

Kiefer Ferenc átveszi az Akadémiai Aranyérmet Lovász Lászlótól

Akadémiai Díjat kapott Acsády László István agykutató (MTA KOKI), Balogh Margit egyháztörténész (MTA BTK), Debreczeni Attila irodalmár (Debreceni Egyetem), Helyes Zsuzsanna neurofarmakológus (Pécsi Tudományegyetem), Károlyi György Zoltán fizikus és Török Ákos mérnökgeológus (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem). Ugyanezt az elismerést vehette át Péter Antal kémikus (Szegedi Tudományegyetem), Pusztai Tamás fizikus (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont), Salánki Katalin növényvirológus (MTA Agrár­tudományi Kutatóközpont), Tardos Gábor matematikus (MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet) és Varga Attila közgazdász (Pécsi Tudományegyetem).

A hazai tudomány támogatását elismerő Wahrmann Mór-érmet Oliver Schatz, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója érdemelte ki. Az Arany János-életműdíjat Szilágyi N. Sándor, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanára kapta.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka