2011. december 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

ASIMO – az új nemzedék

Mindannyian láttunk már emberbőrbe bújtatott robotokról szóló mozifilmet, amelyekben néhol ijesztő intelligenciával bíró fejlesztések segítették vagy éppen rombolták az emberiség egyes tagjait vagy szervezeteit. A technológiai fejlődésnek hála, mindez egyre közelebbi jövőt fest elénk, de azért még nem kell megijednünk: nem ma lesz a napja egy általunk fejlesztett droid hadsereg támadásának.


A Honda mindenesetre igyekszik az emberszabású tervek elébe menni: a 2000-ben született ASIMO legújabb verzióját a nagy várakozásnak megfelelően kiemelkedő újdonságokkal mutatták be.

Az immár 11 éves ASIMO legnagyobb innovációja az önálló mozgás, vagyis nincs szüksége külső operátorra a helyváltoztatáshoz. Sőt, képes testtartását is megőrizni új kiegyensúlyozó képességével, amely 6 kilónál könnyebb vázát mozgatja. Ha kedve tartja, akár fél lábon is ugrálhat vagy futhat egy kört, óránként 9 kilométeres sebességgel, mindezt helyes testtartásban. Lítiumionos akkumulátora mindössze három óra alatt töltődik fel teljesen, és képes egyfolytában akár egy órán át is „dolgozni”.
Amellett, hogy a robot jóval okosabb lett előző verzióinál, kapott a Hondától egy sor okos ujjat, amelyek lehetővé teszik számára a jelbeszédben való kommunikációt; pohárba önt némi italt anélkül, hogy közben bármit is összezúzna.

Ezenkívül emberbarát funkciója lehetővé teszi számára, hogy – különböző tulajdonságok kombinálásával – felismerje az emberi arcokat és hangokat, és akár több, egy időben beszélő ember közül kiválassza a célszemélyt. Természetesen tapintással és vizuálisan is képes objektumok felismerésére.

Összességében Honda ASIMO az előző önállósági skálán (DOF) kapott 34 százalék szabadságát felülmúlja 23 százalékkal, vagyis immár 57 százalékban szabad és önálló robot.
Mindezek ellenére azt a Honda is elismeri, hogy távolinak tűnik az emberszabású robotok vállalati titkárságba emelése, de az bizonyos, hogy ASIMO teljesítményének növekedése egyre biztatóbb. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka