2011. április 6.

Szerző:
Veszprémi Gabriella

Átadni a tudást

Az Electrolux Lehel Kft. számos szakmai és érdekvédelmi szervezet tagja, így például a Magyar–Európai Üzleti Tanácsnak és a Magyar–Svéd Kereskedelmi Kamarának. Ezek a szervezeti tagságok az érdekérvényesítésben betöltött szerepük okán nagyon fontosak az üzleti életben. A Manufuture-HU Magyar Nemzeti Technológiai Platform alapító tagjaként a fejlesztés fontosságát emelte ki Vass Attila, a vállalat porszívógyárának igazgatója.


Vass Attila

Miért fontos ez az együttműködés, a közös munka?
– A világpiacon jelentős szerepet betöltő vállalatként, illetve a széles nemzetközi kapcsolatoknak köszönhetően a cégnek számos lehetősége van a tudomány, a szakma fejlődésének követésére, befolyásolására.
A platformban való részvételünk a termelés, a gyártmány- és gyártásfejlesztés területén a vállalat számára fontos információkhoz jutást segíti, részvételünk a Manufuture európai platformjában pedig a nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését. Anyavállalatunk a svédországi Manufuture Nemzeti Technológiai Platform munkájában vesz részt.

Takács Jánossal, a vállalat vezérigazgatójával a platform szakmai tanácsadó testületében is képviseltetik magukat. Mik a feladataik?
– A platform rendezvényeinek, szakmai konferenciáinak a szervezésében vállalunk szerepet, előadások prezentálásával, tapasztalataink átadásával járulunk hozzá a szakmai közönség ismereteinek gyarapításához. Elsősorban a kis- és középvállalatok juthatnak fontos információkhoz, a jó gyakorlatok megismeréséhez, mely ismeretek segíthetik őket a magyar, de főleg a nemzetközi piacon való sikeres szereplésben. Nagyon fontos számunkra, hogy saját beszállítóink is részt vesznek a platform munkájában, hiszen partnereink fejlődése a mi sikeres működésünkhöz is hozzájárul.

Az Electrolux számára alapvető a kutatás-fejlesztés, ebben hazai fejlesztők is szerephez jutnak?
– Minden, a piacokon eredményesen működő vállalatnak kiemelten fontos a kutatás-fejlesztés, a termékpaletta folyamatos bővítése, megújítása. A cég az elmúlt időszakban a gazdasági válságot is úgy tudta átvészelni, hogy a gyártmány- és gyártásfejlesztésre fordított energiákat nem csökkentette, hanem növelte. Az elmúlt két évben új prémiumtermékeknek a piacra juttatásával növelni tudtuk piaci részesedésünket.
Ebben a munkában részt vesz számos kis- és közepes hazai vállalat is, amelyek nemcsak az alkatrészek beszállításával, hanem a termék fejlesztése során végzett munkájukkal is hozzájárulnak egy-egy világpiaci sikerhez.

Saját szakemberek kinevelése érdekében együttműködnek-e közös projektekben a hazai felsőoktatási intézményekkel?
– Hosszú évtizedekre nyúlik vissza együttműködésünk az egyetemekkel, főiskolákkal. Számunkra fontos, hogy jól képzett szakembereink legyenek, a felsőoktatási intézményeknek pedig kiemelt érdekük, hogy a hallgatók a tanulmányok befejezése után sikeresen kezdjék a szakmát.
Ezeknek az együttműködéseknek jó példája a Miskolci Egyetemmel való kapcsolatunk. Az egyetemi oktatók és hallgatók részt vállalnak egy-egy szakmai probléma megoldásában is.
Számos projekt sikere bizonyítja, hogy ez a fajta munkakapcsolat jelentősen hozzájárul az egyetemek és a vállalatok fejlődéséhez. Egy ilyen sikeres projekt a tavalyi évben átadott, teveink szerint két évig működő Electrolux Innovációs Sarok megvalósítása a Miskolci Egyetemen, mely lehetőséget nyújt az egyetem hallgatóinak, hogy megismerjék az Electrolux Magyarországon gyártott legkorszerűbb termékeit, a termékek főbb alkatrészeit.

Az Electrolux elkötelezte magát a fenntartható gazdaság témakörében. Miért fontos ez az önök számára?
– Az Electrolux hosszú évek óta tagja azoknak a cégeknek, amelyek a Down Jones Fenntarthatósági indexe alapján bekerülnek a világ 250 sikeres vállalata közé. Nemcsak a termékeink fejlesztése során törekszünk az energiatakarékos készülékek gyártására, de a felhasznált anyagoknál is minél nagyobb arányban használunk fel újrafeldolgozott alapanyagot.
A termelésben az elmúlt öt évben sikerült a felhasznált energiát több mint 15 százalékkal csökkenteni. Jelenleg újabb 15 százalékos megtakarítás a célunk.
A termékek előállításával foglalkozó cégek nagyon sokat tehetnek a fenntartható fejlődésért. Az ezen a területen végzett sikeres munka hozzájárul az emberek életkörülményeinek javításához, egyben felhívja a figyelmet, hogy mindenki a napi munkájában, a háztartásokban fontos szerepet játszik, hogy a Föld energiaforrásai a lehető leghosszabb ideig biztosítsák az emberiség fejlődését.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka