2012. május 3.

Szerző:
I. M.

R.U.M. Testing Kft. • rumtesting.hu

Az anyagvizsgálat bizalmon alapuló szolgáltatás

A R.U.M. Testing Kft. 1995-ben alakult, és kifejezetten roncsolásmentes vizsgálatok végzésére szakosodott. A cég alapítói és a mai tulajdonosok is elismert anyagvizsgáló szak­emberek. Nagy Zsolt ügyvezető igazgató szerint a siker kulcsa a megbízhatóság, rugalmasság és a szakmai tudás.


– Az első alkalmazottunkat 1998-ban vettük fel. A cég első négy-öt éve nem volt könnyű, de a szívós munka idővel meghozta a gyümölcsét. Ma már országos szinten az egyik legjelentősebb, ipari roncsolásmentes vizsgálati szolgáltatást nyújtó cég lettünk. Alkalmazottaink létszáma jelenleg 35 fő körül mozog – kezdi a beszélgetést Nagy Zsolt.

Fluoreszkáló mágnesezhető poros vizsgálattal kimutatott repedés

Hol végeznek vizsgálatokat?
– Az ipar számos területén dolgozunk. Partnereink között a kis autószerelő műhelyektől kezdve a legjelentősebb magyar és külföldi vállalatok is megtalálhatók. Legfontosabb üzleti partnerünk a Paksi Atomerőmű Zrt., de számos vizsgálatot végzünk a Mol százhalombattai finomítójának üzemeiben is. Céges kapcsolatunk a Paksi Atomerőművel több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Ma már egész évben folyamatosan jelen vagyunk az erőműben, ahol szakembereink végzik a szekunder köri kézi anyagvizsgálatokat. Ezenkívül a blokkok főjavítása során különböző keretprogramok szerinti állapotfelmérő vizsgálatok elvégzése is feladataink közé tartozik.

Színkontrasztos mágnesezhető poros vizsgálattal kimutatott repedés

Ön szerint mi a sikerük kulcsa?
– A roncsolásmentes anyagvizsgálatot az orvosi szakmához tudnám hasonlítani, mindkettő bizalmon alapul. A vizsgálatok végzéséhez a kor színvonalának megfelelő műszereket alkalmazunk, de az eredmények értékelése még mindig a szakemberek feladata. A vizsgálat eredményét így nagymértékben befolyásolja a vizsgálatot végző szakember felkészültsége, gyakorlata és lelkiismeretessége. Egy anyagvizsgáló cég hosszú távú sikere – így a miénk is – jórészt szakembereinek tudásán és hozzáállásán múlik.
A másik igen lényeges szempont a rugalmasság és persze az ár. Megrendelőink bizalmát csak úgy őrizhetjük meg, ha mindig számíthatnak ránk, az általunk szolgáltatott vizsgálati eredmények megbízhatóak, és a nyújtott szolgáltatás arányában az ár is elfogadható számukra.

Hogyan képzik a dolgozóikat?
– Kiemelten kezeljük a dolgozók képzését és továbbképzését. Munkatársaink átlagosan 4-5 anyagvizsgálati eljárásból rendelkeznek önálló munkavégzésre jogosító tanúsítvánnyal. A külső képzéseken kívül belső tréningek és körvizsgálatok is segítik a tudásuk szinten tartását, fejlesztését. A tanúsítvány megszerzése azonban önmagában még kevés, sok gyakorlat kell ahhoz, hogy valakiből teljes értékű, önálló döntésekre képes anyagvizsgáló váljon. Míg valakiből profi anyagvizsgáló lesz, az több millió forint költség és átlagosan három-öt év.

Színkontrasztos mágnesezhető poros vizsgálattal kimutatott
keresztirányú repedés hegesztési varratban

Milyen különleges elvárásokat támaszt a vizsgálókkal szemben a Paksi Atomerőmű?
– Az atomerőműben speciális feltételeknek kell megfelelni, a bejutás sem egyszerű, számos tanfolyamhoz, illetve vizsgához kötött már a belépő megszerzése is. Az önálló munkavégzéshez azonban elengedhetetlen a helyi előírások (sugárvédelmi, munkavédelmi, anyagvizsgálati stb.) pontos ismerete és a tökéletes helyismeret is. Ez a tudás nem szerezhető meg egy-két hónap alatt. Hosszú évek munkájának eredményeként állt össze az a szakembergárda, amelynek tagjaival biztonságosan ki tudjuk elégíteni a megrendelői igényeket.

Hogyan szereznek munkát?
– Leggyakrabban partnereink tovább ajánlásával, illetve interneten találnak meg leendő megrendelőink. Nagyobb szerződéseinket általában pályázaton vagy közbeszerzésen nyerjük el.

Hegesztési varratban lévő gázzárványok képe radiográfiai felvételen, magyarázó rajzokkal
Hegesztési varratban lévő gázhalmaz képe radiográfiai felvételen, magyarázó rajzokkal

 

Önnek mi a tapasztalata a közbeszerzésekkel kap­cso­latban?
– Az eljárások bonyolultak, rengeteg papírmunkával járnak, de a sok papír között gyakran elvész a lényeg. Sok minden nem jelenhet meg egy közbeszerzési kiírásban, ami ténylegesen igazolhatja a későbbi nyertes valós teljesítőképességét. Döbbenetes, de például a megrendelői bizalom vagy a sokéves hibamentes teljesítés nem számít egy közbeszerzési pályázat értékelésekor. Pedig véleményem szerint egy olyan – alapvetően ma is bizalmon alapuló – szolgáltatásnál, mint az anyagvizsgálat, ezeknek a legfontosabb szempontok közé kellene tartozniuk. Mint ahogy két magánorvosról sem dönthető el csupán a diplomák és a tarifák összehasonlításával, hogy melyikük a jobb szakember, úgy pusztán a papírok összevetésével két anyagvizsgáló cég között sem tárhatók fel a valós különbségek. Riasztó élmény volt számomra, hogy egyes pályázók gyakorlatilag majdnem nyíltan kimondva arra építették ajánlatukat, hogy ha megnyerik az adott eljárást, akkor majd a vesztes cég személyi állományát elcsábítva (ami persze nem biztos, hogy sikerül) próbálják a feladatot elvégezni. Ez a probléma annál élesebben vetődik fel, minél inkább szakemberigényes és speciális ismereteket követel meg egy adott feladat teljesítése. Az igazi nagy vesztes a kiesett – a munkát eddig végző – cég mellett azonban a megrendelő lehet. Az anyagvizsgálat ugyanis egy iparvállalat esetében alapvető biztonsági kérdés, ami komolyan kihat az egyes szerkezeti elemek, egyes esetekben az egész létesítmény biztonságos üzemelésére. Egy hibás vizsgálatból adódó üzemzavar vagy egy időben el nem végzett vizsgálat emberéleteket veszélyeztethet, illetve súlyos termeléskieséssel is járhat.

Folyadékbehatolásos vizsgálattal kimutatott repedések

Mik a további terveik?
– A megkezdett úton szeretnénk ezután is haladni, és ehhez reményeink szerint a továbbiakban is elnyerjük megrendelőink bizalmát. Nyitottak vagyunk az új vizsgálati eljárások kifejlesztésére, illetve alkalmazására. Egyéb vizsgálati tevékenységünk mellett a jövőben egy EU-s kutatás-fejlesztési pályázat keretében – amennyiben az nyertes lesz –, egy nemzetközi konzorcium (melynek valószínűleg tagja lesz a Paksi Atomerőmű is) tagjaként veszünk majd részt egy speciális vizsgálóberendezés kifejlesztésében.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka