Az innováció útján az ELTE

Ipari hasznosításra alkalmas kutatási eredmények, széles cél­csoportnak szóló innovációs nap, valós problémák megoldását célzó hallgatói ötletverseny, innovációs ökoszisztéma és fórum – ezek a fő témák, amelyek az Eötvös Loránd Tudomány­egyetem idei évének innovációs törekvéseit összefoglalják.


Komoly lépéseket tesznek az Eöt­vös Loránd Tudományegyetemen annak érdekében, hogy in­novációs területen is a legki­válóbbak közé kerüljön az intézmény. Az évről évre megrendezésre kerülő innovációs nap palettája például mindig szélesedik valamivel. Tavaly nemzetközi hírű vállalat innovációs szakembere is tartott előadást, a tervek szerint az idén szeptemberben sorra kerülő rendezvénnyel pedig nagyobb célközönséget szeretnének megszólítani társszervezőjükkel, Újbuda Önkormányzatával közösen.

„Kifejezetten hallgatóknak szóló tematikát is tervezünk, hogy az innovatív, vállalkozói szemléletet ebben a szegmensben is tudjuk erősíteni. Ugyanakkor szeretnénk megmutatni azt is, hogy milyen társadalmi és technológiai megoldások születnek nálunk, ezek látványos bemutató jellege pedig akár a lakosságot is bevonzhatja. Még nyitott a lehetőség cégeknek, szervezeteknek, amelyek programmal, standdal szeretnének megjelenni az innovációs seregszemlén”
– mondja Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központjának igazgatója.
„A vállalati kapcsolatokat egyébként nem csak a közös rendezvényekhez kapcsolódóan szeretnénk élénkíteni. Építve az egyetem meglévő partneri körére, szeretnénk az egyetemet körülvevő innovációs ökoszisztémát oly módon megerősíteni, hogy az egyszerűsítse az egyetemen születő szellemi alkotások piaci hasznosítását, és az ipari igények nyomán születő együttműködések szervezését is” – teszi hozzá az igazgató.

Innovációt támogató projektekben sincs hiány az egyetemen. A többi között négy kiválósági tématerületen és a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ keretében is szükség van az ipari kapcsolatokra.
„Diagnosztika és terápia, anyagtudomány, asztro- és részecskefizika, problémamegoldó rendszerek, molekuláris bio­mar­ker-kutatás – sorolja a területeket Magyar Dániel –, de ezeken kívül is számos olyan kutatási területről és eredményről lehetne még beszámolni, amelyek vagy ipari partnerekkel közösen születtek, vagy azok érdeklődésére tarthatnak számot. Ezeken is túl pedig a számos külső szervezettől érkező kutatási megrendelés is erősíti a kapcsolatrendszert.”

FMRI kutatás éber, kiképzett kutyákon az ELTE Etológia Tanszékén

Ami a hallgatókat illeti: a hamarosan ismét meghirdetésre kerülő innovatív hallgatói ötletpályázat igen fontos program, amelyre idén már nemcsak támogatókat, hanem olyan gazdasági-társadalmi szereplők jelentkezését is várja az Innovációs Központ, akik konkrét megoldandó problémát fogalmaznak meg, és így a hallgatói csoportok a valós problémára adhatnak megoldásokat az ötletverseny keretében.

„Természetesen nemcsak a külső és belső ügyfelekkel kell erősíteni az együttműködést, hanem a hasonló folyamatokat menedzselő partneregyetemekkel is. Ezen a területen fontos eredménynek tartom, hogy tavaly hivatalosan is megalakult az Egye­temi Technológia- és Tudástranszfer Fórum, ráadásul egy az egyetemek helyzetét és munkáját megkönnyítő jogszabály-módo­sítás elfogadására is sor került azóta, így nagyon optimistán és sok tervvel kezdjük az idei évet, várva az együttműködést új és régi partnereinkkel.”


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka