2015. október 2.

Szerző:
Bencze Áron

Az irány csak előre

A HTM folyamatosan keresi az új kihívásokat, és ezzel párhuzamosan a legkorszerűbb technológiákat is elsajátítja – mutatott rá a HTM Zrt. filozófiájára Egerszegi Zoltán, a cég vezérigazgatója, aki szerint a legnagyobb kihívást a minőségi szakmai utánpótlás kiképzése jelenti Magyarországon.


Hogyan vált az elmúlt években a HTM Zrt. az egyik legelismertebb szerszámgyártó céggé az országban?

– Az 1992-ben alapított cégünk 1993 óta tagja a Nussbach központú osztrák Haidlmair-csoportnak, és egy korábban csődbe ment cég gépparkjának megvásárlásával a kezdetektől fogva biztos szakmai háttérrel rendelkeztünk.

Alkatrészhez készített nyomásos öntőszerszám hajtásház

Alapvetően szerszámházak és szerszámok gyártásával foglalkozunk: különböző öttengelyes gépekkel felszerelt modern gépparkunk és a 2 × 2 méter maximális megmunkálási mérethatár lehetőséget nyújt a piaci követelmények nagyarányú lefedésére. Profilunkban nagy szerepet kap a sorozatgyártás is, elsősorban turbinaalkatrészeket munkálunk meg az energiaipar számára. Termelésünk hatékonyságát a megmunkálógépek és a szerszámok minősége mellett a professzionális munkaerő határozta meg. Egyebek között ennek köszönhetjük, hogy mikor a Csaba Metál új öntödéihez nyolc különlegesen nagyméretű szerszámot szállított a ZF Hungária, akkor a HTM jelentette a megoldást. Tíztonnás daruink segítségével képesek voltunk még a 27 tonna súlyú szerszámok leemelésére, a szükséges javítások és átalakítások elvégzésére is. A feladat során például egy 17 kilós alkatrész került kiöntésre, miközben Magyarországon korábban ilyen súlyú öntésre nem volt példa. Ügyfeleink között számos világcég – Alstom, Audi, GE, Suzuki, Samsung – található, és az export aránya évek óta meghaladja a 80 százalékot. Az általunk készített szerszámok döntő többsége Németországba kerül, de vásárlóink között vannak észak-amerikai, kanadai, francia és oroszországi cégek is, sőt nemrég Nigériába adtunk el raklapszerszámokat. A kezdeti dolgozói létszám mára meghatszorozódott, igaz, a 120 fős csapatban húsz szakmunkás diák is van.

Milyen a szakmai utánpótlás a szerszámgyártás területén?

– A Mercedes és az Audi megjelenése egyértelműen rámutatott arra, mennyire hiányszakma itthon a szerszámgyártás, és legalább 250 szakember jelenleg is hiányzik a hazai piacról. Pedig a rendszerváltás előtt a Videoton, az Ikarus és az Alcoa saját tanműhellyel rendelkezett, azonban a kilencvenes évek piacgazdasága érzékenyen érintette ezeket a nagy cégeket, melyek a fenntartásához szükséges költségeket már nem tudták előteremteni, ráadásul a felsőoktatásban is egyre kisebb hangsúlyt kapott ez a képzés. És az sem elhanyagolható változás, hogy korábban ezen a szakterületen kizárólag olyan oktatók tevékenykedhettek, akik korábban tíz évet eltöltöttek az iparban. Mindezek azért is jelentettek komoly problémát, mert a szerszámgyártás területén az elmúlt húsz évben hatalmas változások következtek be. Egyre nagyobb teret kaptak az előkészítő munkában a számítástechnikai eszközök, megjelentek a CNC gépek, és ma már természetesnek számít a 3D-s tervezés is. A legnagyobb problémát azonban a szakmunkások nyelvtudása jelenti. Hiába rendelkezünk egy rendkívül komoly osztrák háttérrel, ha munkásaink jelentős része nem érti, miről beszélnek az ottani szakemberek. A mozgásterünket ettől függetlenül természetesen kihasználjuk: évek óta szerződésben állunk a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolával és a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolával. A képzést egy saját tanműhellyel támogatjuk, ahol a többi között fúrógép, satupadok, CNC maró­gépek, CNC programozó egység, esztergapad és más modern technikai eszközök találhatók, és ezen felül a HTM saját költségen német nyelvtanfolyamot is indított.

Mennyire van mozgástere egy szerszámgyártó cégnek a piacon? Vannak új iparágak, ahol be lehet kapcsolódni a munkába?

– Ars poeticánk az „irány csak előre”, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy folyamatosan keressük az új kihívásokat. Amikor néhány éve a szikraforgácsolás területén visszaesést tapasztaltunk, akkor új termelési irány mellett döntöttünk, és a kifejezetten nehezen megmunkálható anyagok terén léptünk előre. Ezek a speciális megmunkálási folyamatok egy igen szűk nemzetközi ügyfélkört szolgálnak ki az energiaipari szektorból. Jelenleg úgy érzékeljük, hogy az alumíniumnyomásos öntödei iparág szerszámigénye növekedett meg, mi pedig készek vagyunk ezeket az igényeket szabad kapacitásaink felhasználásával kielégíteni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka