2014. május 5.

Szerző:
S. K.

BioTalentum Kft. • biotalentum.hubiotalentumconsulting.hu

Az öregedés és az egészség az élet korai szakaszában

A BioTalentum Kft. Közép-Európa egyik vezető intézménye a kutatási célokra, valamint gyógyszermolekulák tesztelésére alkalmas új sejtes és állatmodellek előállítása terén.


Cégünk innovatív megoldásokat kínál partnerei részére a farmakológiai, a biotechnológiai és klinikai kutatások területén. Sokéves tapasztalatunk, kimagasló eszköz­rendszerünk és az általunk alkalmazott modern technoló­giák felhasználásával cégek és akadémiai intézmények részére nyújtunk kutatási szolgáltatásokat. Nemzetközi együttműködések keretében őssejtes kutatásokat végzünk, továbbá transzgenikus sejtes és állatmodelleket állítunk elő, melyek elősegíthetik azt, hogy a regeneratív medicina, valamint a farmakológiai kutatások területén új, hatékonyabb gyógyszermolekulákat lehessen kifejleszteni.

Differenciálódó egérőssejtek

A BioTalentum Kft. sikeres és aktív az európai uniós pályázatokban is: összesen több mint 20, az EU FP6/FP7-es keretprogramja által finanszírozott projektben vettünk és veszünk részt, közülük tíz esetében koordinátorként.
Ezek közül a jelenleg általunk koordinált, 2011-ben indult EpiHealth projekt (http://epihealth.biotalentum.eu/) ötéves futamidejű. Konzorciális partnereink: University of Southampton, University of Cambridge, University of Manchester (Nagy-Britannia), Martin Luther University, Christian-Albrechts-Universität (Németország), Avantea Srl (Olaszország).

Tudományos bizonyítékok egyértelműen igazolják, hogy az öregedés és az egészség az élet korai szakaszában zajló genetikai és epigenetikai mechanizmusok által programozott. Ebből kiindulva az EpiHealth projekt ezekre a korai eseményekre fókuszál releváns modellek (cukorbetegség, elhízottság és támogatott reprodukciós technológiák [ART]), emberi minták, őssejtvonalak, állatmodellek és adatelemző/bioinformatikai eszközök felhasználásával.

Az EpiHealth projekt tudományos célkitűzéseihez kapcsolódva 2013-ban elindult az EpiHealthNET projekt (http://www.epihealthnet.org/), mely a témában folyó kutatásokban részt vevő fiatal kutatók (doktoranduszok, frissen végzett posztdoktorok) szakmai fejlődését szolgálja. Ebben a projektben a BioTalentum Kft. a kutatók képzésében játszik kulcsszerepet.

A két projekt várható tudományos eredményei további ismereteket szolgáltatnak majd az elhízás és a cukorbetegség egyedfejlődésre gyakorolt hatásairól, emellett az egyedfejlődés és az öregedés kapcsolatának megértése révén közelebb vihetnek a betegségek megelőzéséhez, az egészséges öregedés elősegítéséhez.

Mivel úgy éreztük, itt az ideje, hogy megosszuk partnereinkkel nyolcéves tapasztalatunkat, melyet európai uniós FP6/FP7 és nemzeti pályázatok beadásával, megvalósításával és koordinálásával szereztünk, 2013-ban elindítottuk a BioTalentum Consultingot, a BioTalentum Kft. projekttámogatási és konzultációs üzletágát.

Célunk, hogy hatpilléres szolgáltatási csomagunkkal támogassuk Önt és munkatársait a teljes projektciklus folyamán a partnerkereséstől a projekt lezárásáig és az eredmények hasznosításáig (pályázatbenyújtási támogatás, projektmenedzsment, projektnépszerűsítés, projekteredmények hasznosítása, tréning, audittámogatás).

2013 decemberében elindult az Európai Unió Horizon 2020 nevű új keretprogramja. Ennek keretében 2014 első negyedévében – a folyamatos tudományos együttműködés biztosítása érdekében – már számos pályázat került beadásra, melyekben a BioTalentum Kft. tudományos partnerként, menedzsmentpartnerként vett részt (a pályázatok jelenleg elbírálás alatt vannak). Consulting üzletágunk pedig megalakulása óta nagy sikerrel támogatja nemzetközi partnereinket az új EU keretprogramban való sikeres részvételben.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka