2012. március 6.

Szerző:
Szegedi Imre

Gravitas Bányagépészeti Vizsgáló Állomás Kft. • gravitasbva.hu

Bányászati tervezés, vizsgálat és innováció

A Gravitas Bányagépészeti Vizsgáló Állomás Kft. – a Bányászati Tervező Intézet és a Bányászati Kutató Intézet egyik utódjaként – 1997-es alapítása óta műszaki és biztonsági felülvizsgálatokkal, valamint speciális mérnöki feladatok megoldásával foglalkozik kutatás, fejlesztés, felhasználás és gyártás területén. Tevékeny­ségünkre a Nemzeti Akkreditáló Testület akkreditációjával ren­delkezünk. Partnereink jelentős projektek kivitelezésével, vizs­gálatával és tervezésével bízták már meg cégünket.


A kft. a szén-, kő- és kavicsbányá­szat két fő területén végzi te­vé­keny­ségét.

Bányagépészeti tervezés, kivitelezés, fővállalkozás

A bányagépészeti tervezések során szállító­berendezéseket, kasokat, szalagpályákat, aknatornyokat tervezünk. Ezenkívül részt vettünk a bányaipar szerkezetátalakításakor egyes aknák áttervezésében, átalakításában egyéb célú – például vízaknai – ipari alkalmazásokra fővállalkozási megbízással. Több évtizedes tapasztalatainkat hasznosítva 2012-ben és 2013-ban jelentős eszközfejlesztési projekteket indítottunk, indítunk, hogy a magas műszaki színvonal és a biztonságos munkavégzés feltételeit megfelelően biztosítsuk, és az innovációval is jelezzük elhivatottságunkat.

Bányagépészeti és egyéb ipari vizsgálatok

A bányagépészeti vizsgálatok terén elsősorban külfejtési, mélybányászati, kő- és kavicsbányászati berendezések biztonsági vizsgálatával foglalkozunk, de jogosítottak vagyunk egyéb ipari és veszélyes berendezések biztonsági vizsgála­taira is. Cégünk évente számos munkavédelmi témájú vizsgálatot végez, egy témában akár több berendezéssel is. Ezekkel a munkavédelmi és biztonsági felülvizsgálatokkal a legkülönbözőbb profilú (külfejtéses kőbányáktól a légiforgalmi adatokat szolgáltató társaságig) jogi személyek bíztak meg minket. Az új kihívásoknak társaságunk minden esetben megfelelt.

Aknaszállító gépek felülvizsgálata

Acélszerkezetek, tornyok, külfejtési berendezések szerkezeti vizsgálatait az alábbi roncsolásmentes vizsgálati eljárásokkal tudjuk végezni: mágnesezhető poros eljárással, ultrahangos vizsgálati és folyadékbehatolásos módszerrel. A fenti vizsgálatok nem külső helyszínen történő végzéséhez a társaság saját laboratóriumot tart fenn, ahol hevederfárasztó berendezés, elektromos rendszerek tesztelésére szolgáló kisgépek, szakítóberendezések, kötélpálya-figyelő rendszerek, ultrahangos vizsgálóberendezések, folyadékbehatolásos ellenőrző rendszerek, valamint szerelői bázis találhatók meg.

Külfejtési gépek acélszerkezeti és biztonsági felülvizsgálata

Egy speciális terület a roncsolásmentes sodronykötél-vizsgálat, mellyel aknaszállító köteleket, kötélpályákat, kötélvasutakat, külfejtési gépeket és egyéb drótkötél-alkalmazásokat tudunk ellenőrizni. A sodronykötél-vizsgálatoknál kiemelendő, hogy a kifejlesztett vizsgálati módszerrel bizonyos esetekben akár üzemelés közben is elvégezhető az ellenőrzés. A ron­cso­­­lásmentes kötélvizsgálat a kötél teljes hosszáról ad képet a korrózió, a szálszakadások és egyéb geometriai szabálytalanságok megállapításához. Ezt a módszert és technológiát alkalmazzák a sífelvonók és kötélpályák kö­teleinek, továbbá a függesztett hídszerkezetek tartóköteleinek vizsgálatainál is. Az elmúlt években egy különleges kihívást is teljesítettünk: MRI eredmények felhasználásával orvosi alkalmazásra koponyacsont-pótlás gyártási technológiát fejlesztettünk ki sikerrel, ami azóta is jelentős mérföldkő a cég életében.

Társaságunk nyitott minden új kihívás teljesítésére, elkötelezett a magas műszaki színvonalú munkavégzés mellett. Várjuk meglévő és új partnerek jelentkezését honlapunkon megtalálható elérhetőségeinken!•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka