2012. július 4.

Szerző:
B. Szabó Edina

Budapest, a botnet paradicsom

Nem meglepő módon a Symantec friss tanulmánya szerint tavaly nőtt a rossz­indulatú támadások száma. Az internet­biztonsági tanulmány rávilágított arra, hogy a biztonsági intézkedéseknek hála a „gyenge pontok” száma 20 százalékkal csökkent ugyan, ám ezzel együtt a táma­dások száma 81 százalékkal emel­kedett.


Továbbra is a célzott támadások jellemzőek, de a meglévő rések és főként a közösségi felületek kiemelkedő lehetőségeket adnak a támadók számára. Az adathalászat mértéke és a mobil­kommunikációs eszközök fenyegetettsége is egyre nagyobb ütemben növekszik.
Sajnálatos módon a tanulmányban összeállított listán előkelő helyezéseket értünk el. A felmérésből kiderült hogy 200 ország felhasználói közül botnetek tekintetében a budapesti gépek 5., a szegediek 8. helyet értek el a nemzetközi rangsorban. Az előzőekben írtunk már a botnetek veszélyéről: akarva vagy akaratlanul csatlakozva egy ilyen hálózathoz, gépeink kiszolgálói lesznek a különböző ártó célú felhasználásoknak, alkalmazásoknak.

Ijesztő számok, tények a tanulmányból:

  • A Symantec 5,5 milliárd támadást blokkolt 2011-ben.
  • A webes támadások blokkolása 36 százalékkal nőtt naponta(!).
  • Az egyedi malware (rosszindulatú szoftver) változatok száma 403 millióra emelkedett – ez ennyi típusú vírust, férget, agresszív reklámot vagy épp adathalász programot jelent…
  • A cég tanulmányából tudjuk azt is, hogy 2011-ben közel 187 millió személyazonosság-lopás történt.
  • Az androidos betörések száma – ahogy az operációs rendszertől független egyéb mobileszközök elleni próbálkozásoké – is majdnem a kétszeresére nőtt.

Mivel a közösségi oldalak kerültek fókuszba, viszonylag kedvező tendencia jellemzi a folya­-matot: a kéretlen levelek száma jócskán, mintegy 20 százalékkal csökkent. Megéri odafigyelni.
Noha a biztonságba fektetett idő és energia hosszú távon térül meg, érdemes ezekre figyelmet fordítani. Amit sosem lehet elégszer hang­súlyozni: fontos a megfelelő jelszavas védelem, az internettől független adattárolás, és egyre inkább a mobil- és külső eszközökre is átültetett óvintéz­kedések.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka