2012. április 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

CeBIT 2012

Úgy tűnik, hogy a 27 éves rendezvénynek talán sikerül visszaerősödni valódi zászlóshajóvá – legalábbis ami a célkitűzéseket és az új szlogeneket illeti. Az idei kiállítás fókuszába egyebek között a Managing Trust, vagyis a megbízhatóság és védelem került.


A hannoveri helyszínen több mint hetven ország 4500 ki­­állítója jelent meg március 6. és 10. között, ami az előző évekhez képest némi növekedést mutat. A gondolati frissítéshez kapcsolódva a szervezők tematikus felosztásban igyekeztek megnyerni a látogatókat: a „pro” a vállalati IT megoldásokra fókuszált, a „lab” területén a kutatás és az innováció játszott főszerepet, a „gov” az állami szektor, az e-kormányzat témáját boncolgatta, a „life” pedig a di­gitális életmód iránt érdeklődőket várta. Ez utóbbi két csoportra osztottan az üzleti és a szórakoztató megoldásokat mutatta be, a játéklehetőségekkel tagadhatatlanul az ifjakat megcélozva.

Természetesen jelen voltak olyan nagyvállalatok, mint az IBM, egyebek között a Smarter Planet programmal, a Microsoft a Windows 8-ra épített; néhányan pedig több szekcióban mutatták be sokszínű választékukat.
Nem meglepő módon a nagyok alá épülő kisebb szoftver-hardver megoldásokat kínáló cégek is megjelentek, akiket konkrét másolással ugyan nem lehet vádolni, de figyelemre méltó a megszokott márkanevek rendszereihez való kapcsolódásuk intenzitása.

Ami igazi ínyencség – itt az ideje valóban hozzászokni –, az a Golden Mall nevű bevásárlóutcaszerűen működő kínai piac. Egyszerűbben nem lehet leírni a jelenséget, aki járt már kínai piacon vagy hasonlóan kiépített ázsiai áruházban, sejtheti, miről van szó: sok kis feltörekvő kínai cég, a híres brandek termékeihez megszólalásig hasonlító készülékeket kínál…

Számos magyar fejlesztés képviselte a magyar színeket mintegy 42 négyzetméteren; a Nemzeti Tankönyv­kiadó kiterjesztett valóságra épülő oktatási szoftvere, a TeachAR – 3D World pedig elnyerte a European Seal of e-Excellence díjat.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka