2011. november 5.

Szerző:
Szegedi Imre

Cél a nukleáris kultúra fejlesztése

Tudatosítani kell az emberekben, hogy a folyamatosan növekvő energiaigény kielégítésének egyik biztonságos és környezetbarát módja az atomenergia fel­használása – tájékoztatta magazinunkat Holló Előd, a Magyar Nukleáris Társaság elnöke. A társaság elnöksége is megvitatta a parlament által október 3-án el­fogadott Nemzeti Energia Stratégiát. Megalapozottnak tartják a dokumentumot, és különösen fontosak az atomenergia jövőbeli szerepére vonatkozó elemek.


Mikor és milyen céllal alakult meg a Magyar Nukleáris Társaság?
– 1990-ben alakult közhasznú társaságunk elsődleges feladatának a békés célú nukleáris energiafelhasználás támogatását tekinti. Célunk a nukleáris kultúra fejlesztése és annak elősegítése, hogy a nukleáris módszereket békés célra, minden területen szakértelemmel, felelősséggel és ellenőrzött módon használják, és ennélfogva ezek a módszerek az emberek egészségét, életkörülményeit ne veszélyeztessék, hanem javítsák. Céljaink között szerepel szakmai fórum teremtése a nukleáris területen dolgozó szakemberek számára, elősegíteni a nukleáris technológiákkal kapcsolatos ismeretek oktatását – az általános és középiskolától kezdve az egyetemi oktatáson át a felnőttoktatásig. Ugyancsak feladatunknak tekintjük a közvélemény tájékoztatását az elektronikus és nyomtatott sajtón, valamint egyéb fórumokon keresztül. A Magyar Nukleáris Társaság 1991 óta az Európai Nukleáris Társaság (European Nuclear Society) tagja, rendszeresen részt vesz a nemzetközi tudományos életben. Az elmúlt évben kilencedik alkalommal rendeztük meg nagy sikerrel a Nukleáris Technikai Szimpóziumot, mely magyar nyelvű szakmai fórumot biztosít fiatal és tapasztalt kutatóknak egyaránt.

Említette, hogy a társaság egyik kiemelt célja a tájékoztatás. Hogyan tudnak tájékoztatni, népszerűsíteni a jelenlegi meglehetősen atomellenes hazai és nemzetközi környezetben?
– Ezen mi is sokat gondolkodunk, és azt a véleményt alakítottuk ki, hogy nekünk racionális érvekkel kell a társadalom elé állnunk. Tagjaink között professzorok és tudományos kutatók is vannak, akik a megalapozott szakmai véleményformáláson túl a felvilágosító tevékenységben látják saját szerepüket.

Hazánk nukleáris kapacitásainak várható alakulása 2038-ig

A társaság elnöksége is megvitatta a parlament által október 3-án elfogadott Nemzeti Energia Stratégiát. Mi volt a véleményük?
– Általában megalapozottnak tartjuk a dokumentumot, és különösen fontosak az atomenergia jövőbeli szerepére vonatkozó elemek. Támogatjuk a villamosenergia-termelés terén az energiapolitika által legreálisabbnak tartott és ezért megvalósítandó célként is kijelölt „atom-szén-zöld” forgatókönyvet. A megújuló energiaforrások nem képesek ugyan helyettesíteni az egyenletes villamos teljesítményt nyújtó, alaperőműként működő atomerőművet, azonban egy egészséges energiamixben fontos szerepet játszhatnak. Hiba lenne ezeket egymással szembeállítva, egymás alternatívájaként feltüntetni. Társaságunk ugyanakkor veszélyesnek tartja, hogy egyes politikai erők a nemzet jövőjét alapjaiban befolyásoló energiastratégiát nem szakmai oldalról, hanem belpolitikai pártérdekek alapján közelítik meg.

A stratégia az általánosságon túl részletesen is foglalkozott az atomenergia békés célú hazai felhasználásával. Itt sem találtak semmi kifogásolnivalót?
– Mi is egyetértünk azzal, hogy a nukleáris biztonságnak minden egyébbel szemben elsőbbséget kell élveznie, a fukusimai atomerőmű-baleset tanulságait be kell építeni a nemzetközi és hazai követelményekbe. A Paksi Atomerőmű meglévő, összesen 2000 megawatt teljesítményű négy blokkja – az üzemidő-hosszabbítást feltételezve – a 2030-as években fog fokozatosan leállni. Az 5. és 6. blokk belépési idejét ugyan nem határozza meg az energiastratégia, de az 5. blokk várhatóan 2025-ben, míg a 6. 2030-ban már működni fog. Az elnökség emellett komoly gondokat is lát. Hazánkban a természettudományos oktatás és kutatás körülményei sokat romlottak a rendszerváltás után, a reálműveltség elvesztette korábbi pozícióit. A lakosság energiatudatossága is gyenge, és nincs elég energetikai szakember sem. E helyzet javítása érdekében a természettudományos tárgyak oktatását az általános iskoláktól kezdve meg kellene erősíteni.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka