2015. október 2.

Szerző:
Wurmbrandt András

Egyedülálló kondíciók a tűzállóanyag-iparban

Nem specifikálódik, hanem több, gyakran teljesen más iparágnak is dolgozik a Refmon Zrt. Ezt tartja a társaságban rejlő egyik legnagyobb lehetőségnek a tűzállóanyag-ipar területén közel két évtizedes tapasztalattal rendelkező cég pénzügyi és termelési igazgatója. Györkös Károly a német precizitást és a magyar szellemi potenciált sikeresen ötvöző vállalatban rejlő lehetőségeket Zoltán Szabolcs értékesítési és minőségbiztosítási igazgatóval közösen fejtette ki.


Üvegipari kerámia kopóalkatrészek

Széles a Refmon Zrt. termékpa­lettája, ahogy Zoltán Szabolcs mond­ja, a tűzálló anyag portfóliójukat tekintve nemcsak üvegipari kopóalkatrészek és speciális felépítményidomok, illetve az acéliparban ismert termékek, hanem különböző, alumínium-oxid (Al2O3)-alapú tömör és szigetelő, illetve döngölőmasszák és habarcsok gyártására is van lehetőség a mosonudvari telephelyen. Ezenkívül a német anyacégeikkel együtt préselt idomokat is gyártanak szintén az alacsonyabb alumínium-oxid tartalmú termékektől, a szillimanit-, mullit- és a cirkon-mullit alapanyag-bázisú termékcsoportokon keresztül a cirkon-szilikátig.

REFMON MUL 85 tűzálló betonnal bélelt berendezés alumíniumöntöde részére

Egyéb szigetelő termékeket, mint a könnyített szigetelő termékeket, illetve a magasabb ASTM csoportba tartozó termékeket részben a nemzetközi cégcsoporton belül gyártva tudják a vevőik rendelkezésére bocsátani, kiegészítve a nélkülözhetetlen, egyéb kerámiaszálas szigetelő és mikroporózus anyagokkal – sorolja a lehetőségeket az értékesíti és minőségbiz­tosítási igazgató, aki hozzáteszi, hogy a Refmon immáron rendelkezik hőtechnikai számítást végző szoftverrel is, tehát ha a vevő igényli – legyen az öntöde vagy egyéb ipari felhasználás –, akkor a falazati rétegrend tekintetében is tudnak anyagminőségre vonatkozó javaslatot tenni a hőveszteség minimalizálása érdekében.

Kerámia fedőkő

Györkös Károly emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi vibrációs öntéses technológia mellett a Refmonnál bevezették a slikker öntést, tehát már akár olvasztott szilikátból készült termékeket is tudnak a vevői igényeknek megfelelően specifikálni, és ugyanígy lehetőség van döngöléses el­járással, illetve préstechnológiával készült termékek előállítására is. A kutatás-fejlesztést irányító pénzügyi és termelési igazgató kiemelte azt is, hogy a társaság saját laborral és saját mérőberendezésekkel is rendelkezik, ezért gyakorlatilag a termékekre vonatkozó összes, úgymond hidegméréses eljárást – mint például a nyomószilárdság, hajlítószilárdság, porozitás – el tudják végezni. Hozzátette, nagyon nagy előnye a cégnek, hogy sok gyártóval ellentétben nem specifikálódik, hanem több, gyakran teljesen más iparágban is jelen van. Ebből adódóan a különböző területeken felhalmozódott know how-t egy másik iparágban be tudják építeni a termék fejlesztésébe, hiszen a Refmon nemcsak tűzálló termékeket, masszákat, kerámiakötéssel, kémiai kötéssel vagy hidraulikus kötéssel gyárt, hanem ott van a mérnökikerámia-iparban is, ahol nagy kopásállóságú kerámiákra van szükség. Nagyobb méretű projektekben pedig a társaság együtt tud működni a német anya­vállalatok kutatólaborjaival.

A Refmon Zrt. többségi magyar tulajdonú vállalkozásként indult 1997-ben, majd több lépésen keresztül 2011-ben német tulajdonba került a részvények többsége. Ettől kezdve már nem kizárólag a tűzállóanyag-ipar számára értékesítettek, hanem más iparágakban is, ahol préselt mérnöki kerámiára van szükség. Helyi, illetve német fejlesztéssel megkezdődött az új termékportfólió gyártása iparágaktól, berendezésektől függően. Nagy hangsúlyt fektetnek a kutatás-fejlesztésre, amelyet független kutatóintézetekkel közösen végeznek.
A Refmon termékei Magyarországon kívül immáron a világ 26 országában kerültek sikeres beépítésre.

Zoltán Szabolcs megjegyezte azt is, az ismert, főleg nyugat-európai konkurenciákhoz képest rugalmasabb és rövidebb gyártási, illetve szállítási határidőt tudnak biztosítani vevőiknek, ezenfelül nincs minimálisan meghatározott rendelési érték sem! Az értékesítési és minőségbiztosítási igazgató elmondta, hogy folyamatosan keresik a különböző iparágakban azokat az együttműködő partnereket, akik hajlandóak tesztelni a költségmentesen rendelkezésükre bocsátott új fejlesztésű termékeket, hiszen a cél közös: a termék élettartamának meghosszabbítása, a partnerek által gyártott végtermékek minőségének javítása mellett.

Kerámia kifolyóidom

Ezek összességében fajlagos költségcsökkentést is jelentenek a vevők részére, és ezzel a Refmon versenyképessége is nő.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka