Elérni a lehetetlent

Újabb világrekord felállítására készül a világ első, napenergiával hajtott repülőgépe. Ha a kísérlet sikerül, a Solar Impulse (Si2) lesz az első napelemes gép, amelyik megkerüli a Földet. A két pilóta, Bertrand Piccard és André Borschberg a csapatukkal bebizonyíthatják, hogyan képes megváltoztatni a világot az innováció, az úttörő szellem és a tiszta technológia.


Azután, hogy elsőként szelte át az óceánt két kontinens között, majd átrepülte Amerikát, 2015-ben Föld körüli útra indul a Solar Impulse. Az ABB (az energetika és automatizálás területén vezető vállalat) innovációs és technológiai együttműködésre lépett a projekttel. A tervek szerint március elején Abu-Dzabiból, az Egyesült Arab Emírségek fővárosából startol a gép, és ide érkezik vissza július végén. Az öt hónapos út alatt elrepül a Perzsa-öböl sivatagai és a kínai nagy fal felett, ezt követi két óceán feletti átkelés, majd rövid pihenő után visszatér az indulás helyére, a Perzsa-öbölbe. Visszatérése előtt még leszáll Ázsiában, az Egyesült Államokban, Dél- és Észak-Európában, valamint Észak-Afrikában. Mint minden felfedezőnek, aki elsőként vállalkozik a „lehetetlenre”, a pilóták számára sincsenek viszonyítási pontok, csak abban lehetnek biztosak, hogy számos kihívással fogják magukat szembetalálni a repülés során, ami, állítják, arra fogja sarkallni a csapatot, hogy kitolják a technológiai, az emberi és a navi­gálási teljesítmény határait. Januárban a svájci Payerne-ből teherszállító repülőgéppel szállították az indulás helyszínére az 1500 kilogramm tömegű repülőgépet, ahol bemutatták az Abu-Dzabi Fenntarthatósági Hét elnevezésű rendezvénysorozat keretében megtartott World Future Energy Summit energiacsúcson. Abu-Dzabiban egy megújuló energiára szakosodott cég a partnerük, és a város látja vendégül a Solar Power csapatát.

A Solar Impulse 2 (Si2) átszállítása Svájcból az EgyesültArab Emírségek fővárosába. A szállítás két hétig tartott, ennek során az 1500 kilogramm tömegű repülőgépet átszállították a 6213 kilométerre lévő Abu-Dzabiba (Forrás: ABB)

„Ez az ideális partneri kapcsolat be fogja bizonyítani, hogy Abu-Dzabi az újrahasznosítható energiaforrások tekintetében kompetenciaközpontnak számít, illetve a Solar Impulse az első napenergia-meghajtású gép Föld körüli repülőútja során bemutatja majd a tiszta energia nagy horderejű alkalmazásait” – jelentette ki Bertrand Piccard még az érkezésük előtt. André Borschberg pedig így folytatta: „Azért esett a választásunk erre a helyre, mert az éghajlata, az infrastruktúrája és a tiszta technológiák iránti elkötelezettsége okán a legjobb és legalkalmasabb indulási pontnak tartjuk a Föld körüli repülés szempontjából.”

A napenergia-meghajtású gép első Föld körüli útja számokban:

  • 2 pilóta: Bertrand Piccard és André Borschberg, akik felváltva vezetik majd a gépet az együléses pilótafülkéből;
  • 1 repülőgép: Solar Impulse 2;
  • A fedélzeten szállított üzemanyag mennyisége: 0 liter;
  • A tervezett út hossza: 35 000 km;
  • Repülési idő: körülbelül 500 óra;
  • 10 etap, amelyek közül néhánynak az időtartama meghaladja az 5 nappalt és éjszakát;
  • A küldetés tervezett időtartama 5 hónap (2015. március–július);
  • 60 fős támogató csapat.

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka