2018. május 4.

Szerző:
S. I. K.

Fekete lyukak galaxisunkban

Tizenhárom kisebb fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszer központjában lévő ha­talmas fekete lyuk körül – a Nature-ben megjelent cikk szerzői az ELTE fizikusára, Kocsis Bencére is hivatkoznak.


A múlt század végén egy hatalmas fekete lyukra bukkantak a Tej­útrendszer centrumában lévő, Sagittarius A* nevű területen. Ennek a központi fekete lyuknak a tömegét a Nap tömegének négymilliószorosára becsülik. Az elméletek szerint a galaxisok közepén elhelyezkedő szupernehéz fekete lyukak környezetében kisebb, néhány naptömegnyi fekete lyukaknak is lenniük kell – csakhogy ilyeneket eddig nem találtak. A Nature-ben április elején megjelent tanulmányukban a Columbia Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy tizenhárom kisebb fekete lyukat azonosítottak a Sagittarius A* közelében, és valószínű, hogy sokkal több lehet még ott.

A most azonosított fekete lyukak és indirekt sugárzásuk eredetének fantáziaképe. (Forrás: news.columbia.edu)

A kutatók a Chandra űrtávcső adataiban számos pontszerű röntgenforrást találtak galaxisunk közepén, és kiderült, hogy a fekete lyukak jellegzetességeit mutató források jellemzően közelebb helyezkedtek el a központi fekete lyukhoz, mint a csillagok. „Úgy kell ezt elképzelni, mint amikor egy edényben a nehezebb összetevők alul gyűlnek össze, lesüllyednek. A fekete lyukak tömege nagyobb, mint a csillagoké, így közelebb vonzza őket a nagy fekete lyuk gravitációja” – mondta az mta.hu-nak Kocsis Bence, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Atomfizikai Tanszékének adjunk­tusa. A felfedezett fekete lyukak térbeli eloszlásából arra következtetnek, hogy a központi fekete lyuk környezetében még több ezer kisebb fekete lyuk lehet.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka