2012. március 6.

Szerző:
Szegedi Imre

Fény az alagút végén!

Két év után idén márciusban újra kutatás-fejlesztés-innovációs pályázatot írnak ki a strukturális alapok és az innovációs alap terhére. Nem kevés összegről, 74,6 milliárd forintról van szó. A pályázati koncepció már márciusban megjelenik – ígérte Cséfalvay Zoltán államtitkár egy februári konferencián.

Azóta az érintettek izgatottan várják a fejleményeket, mert az elmúlt két évben ennek az összegnek csupán a töredéke jutott ilyen célokra. A kormányváltás óta folyamatosan a nehézségekről érkeztek a hírek, a pénzhiányról, ezzel magyarázták, hogy miért nincs tudományra pályázható forrás. Tudjuk, hogy az előző kormányzat évekre előre lekötötte a források jelentős részét, és hogy nehéz az ország gazdasági helyzete, de a nehézségek folyamatos hangoztatása mellett az ágazatnak szánt gesztusokban is igencsak nagy volt a hiány. Most végre pénz érkezhet.

Mind a szakma, mind a költségvetés érdeke, hogy ez a pénz a lehető legjobban hasznosuljon. Ehhez azonban alapvető szemléletváltás kellene. Régóta kérik az érintettek a hazai pályázati programok közötti összhang megteremtését – egymásra épülést, a párhuzamosságok kiszűrését –, a nemzetközi programokban való magyar részvétel segítését, felkészítést, információszolgáltatást, tanácsadást, hazai „rásegítő” pályázatokat. Ugyancsak a józan igények között emlegetik a kutatók a világos, több évre szóló pályázati stratégiát, kiszámítható ütemezést, a területi egyenlőtlenségek kezelését – merthogy a strukturális alapok a vidéket felzárkóztatják, csak közben a központi régióra, éppen a fejlettsége miatt, nem juthat pénz. Olyan kérések is elhangzanak, hogy az elektronikus eljárások ne többletfeladatot adjanak, hanem csökkentsék az adminisztrációt! Gyors döntéshozatalt várnak el a fejlesztők és kiszámíthatóságot meg ésszerű határidőket a pályázatoknál. A 2014–20-ra szóló uniós keretprogramnál például egyszerűsíthetnék a pályázati felhívási rendszert – mert túl sok az útmutatás, más dokumentumra való hivatkozás. Azt is hallani, hogy a hatalmas adminisztráció mellett elvész a szakmai eredmény. És az is sokat segítene, ha az egyetemek önerő nélkül is pályázhatnának, pusztán azon okból, hogy az önerő biztosítása a felsőoktatási intézmények számára szinte megoldhatatlan feladat. A felsorolt kérések teljesítése nem kerülne pénzbe, ellenben hatékonyabb forrásfelhasználást eredményezhetne.
Ha a pályázatok meghirdetését ezek a logikus döntések is erősítenék, akkor valóban magunk mögött hagynánk a szűkös esztendőket.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka