2011. december 2.

Szerző:
Szegedi Imre

Főhet a fejünk!

A lehetőségekhez képest kevéssé használjuk ki hévizeink energiáját – állapította meg a Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) jelenleg is folyó kutatása. Talán nem is kellene olyan nagyon kiaknázni ezt a vagyont, legalább addig nem, amíg nem tudjuk visszasajtolni a lehűlt folyadékot, illetve biztosítani a kitermelt víz folyamatos pótlását – ezt meg a környezetvédők állapították meg.

Hazánkban az 50-60 Celsius-fokos termálvizekre jórészt fürdők épült(n)ek, ugyanakkor a szakemberek szerint a geotermikus energiára alapozva jóval több település távfűtési rendszerét lehetne átállítani a hévizek felhasználására, illetve a mélyből feltörő forró vízzel melegházak százait is fűthetnék. Ezer méterre lefúrva már 60-80 fokos vizet találni, de kétezer méteres mélységben 100-130 fokos termálvíz is előfordul, amely akár áramfejlesztésre is alkalmas.
Országszerte eddig összesen 1300 termálvízkutat fúrtak, a napjainkban használt közel nyolcszáz kút többsége a hévízfürdőket táplálja. Pazarló megoldás, hogy a fürdőkből gyakorlatilag további hűtés nélkül folyatják ki a még mindig meglehetősen meleg, 20-30 fokos termálvizet. Az energiapazarlás mellett a környezetet is károsítjuk, mert a magas oldott ásványisó-tartalmú hévíz a természetes vizekbe kerülve károsítja az élővilágot. A folyókba, tavakba jutó ásványi sók mellett a hőszennyezés azért is káros, mert a termálvíz-kivezetés felborítja az adott felszíni víz hőegyensúlyát.
A fürdőzésre használt termálvízzel az a másik gond, hogy hiába hűtik le és használják fel az utolsó cseppig a hőenergiáját, a szennyezés miatt már nem sajtolható vissza abba a kőzetrétegbe, ahonnan kinyerték. Pedig a mesterséges visszajuttatásra szükség lenne, hogy ne kelljen újabb tízezer éveket várni arra, amíg a kinyert vízkészlet pótlódik. A másik megoldás a kutak hozamának korlátozása, hogy idő előtt ne apadjon el a termálvíz. Csak mutassanak egy fürdőt, amelyik önként belemegy a vízhozam csökkentésébe.
A geológusok szerint tízmillió éve lezajlott geológiai folyamatoknak és 30-35 ezer éve leesett csapadékoknak köszönheti Magyarország, hogy a geotermikus energia nagyhatalmának számít Európában. Ezzel a hatalmunkkal végre jól kellene sáfárkodnunk! •

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka