2011. május 5.

Szerző:
Czene Á.

Fotó:
MK, Matusz K.

Fórumteremtés a gyártásautomatizálás szereplőinek

Rendszeres fórumot kívánunk teremteni a gyártás-automatizálás területén tevékenykedő hazai és külföldi intézmények, iparvállalatok kutatóinak és szakembereinek – hangsúlyozta az Innotéka magazinnak adott interjújában a Széchenyi Egyetem beruházási rektorhelyettese, dr. Kardos Károly. A felsőoktatási intézmény a Méréstechnikai, Automatizálási és Informatikai Tudományos Egyesülettel közösen, május végén rendez konferenciát a szakma számára.


Május 24. és 26. között rendezik a Gyártás-Automatizálás 2011 konferenciát Győrben. Milyen szándék vezérelte önöket a rendezvény megszervezésével?
– A konferencia elsődleges törekvése, hogy rendszeres fórumot teremtsen a gyártás-automatizálás területén tevékenykedő hazai és külföldi intézmények, iparvállalatok kutatói és szakemberei számára az aktuális fejlesztések és korszerű alkalmazások bemutatására, illetve megvitatására. A tanácskozás egyúttal segítséget kíván nyújtani a résztvevőknek az optimális automatizálási megoldások létrehozásában is.

Milyen témában hallhatnak majd előadásokat az érdeklődők? Ön szerint melyik témának lesz a legnagyobb visszhangja?
– A konferencia témái között a diszkrét gyártási folyamatok automatizálási eszközei és megoldásai mellett a robotok az automatizálásban; a minőség-ellenőrzés automatizálása; az ipari kommunikációs hálózatok; a biztonsági automatizálás; a CAD/CAM alkalmazási területei; EDA; az életciklus-menedzsment és a termelésirányítás; gyártási logisztika szerepelnek. A konferencián 45 előadás hangzik majd el: az öt külföldi előadó mellett számos multinacionális cég (Siemens, Bosch) kutatói is felszólalnak, hazai részről pedig elsősorban a Széchenyi Egyetem, a SZTAKI, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, továbbá néhány vidéki főiskola delegált professzorokat a rendezvényre. Véleményem szerint a plenáris ülések adhatnak teret valóban kibontakozó eszmecserékre, de a legérdekesebbnek tűnő előadás az Audi ügyvezető igazgatója, Thomas Faustmann nevéhez kapcsolódik, aki feltehetőleg a cég új nagyberuházásának eredményeiről és a karosszéria-gyártósor automatizálási mechanizmusáról fog beszélni. Érdemes kiemelni Bokor József és Monostori László professzorok előadását is, és szintén nagy érdeklődésre tarthat számot a chemnitzi egyetem tanárának Müller professzornak az előadása egy német automata gyár fejlesztési stratégiájával kapcsolatban.

Dr. Czinege Imre professzor, a Járműipari Kutatóközpont vezetője, Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő,
Kara Ákos országgyűlési képviselő, dr. Szekeres Tamás, a Széchenyi Egyetemen rektora és Szilasi Tamás,
az egyetem stratégiai vezetője a Festo-laborban tett látogatáson

A Méréstechnikai, Automatizálási és Informatikai Tudományos Egyesület (MATE) tavaly Kecskeméten rendezte meg a konferenciát, idén a Széchenyi Egyetem ad otthont a rendezvénynek. Egy oktatási intézmény számára miért fontos egy ilyen kezdeményezés felkarolása?
– Győrben épül a jövő, mi pedig szeretnénk megteremteni a feltételeit, hogy bekapcsolódhassunk a folyamatba. Magyarország legnagyobb autóipari beruházása, a teljes karosszériagyártás, szerelés éppen ebben a városban kezdődik a közeljövőben, a minap Szentgotthárdon indult el egy hatalmas projekt, amelynek köszönhetően háromféle új motorcsaládot fognak gyártani, amelyek megfelelnek majd a legmagasabb, Euro6 műszaki feltételeknek. Az egyetemnek kiváló a kapcsolata a Suzukival is, és partnereink nemcsak hallgatóink felkészítését várják tőlünk, hanem a kutatások területén való előrelépést, illetve azok mielőbbi hasznosítását. Ezekre pedig nagyszerű alkalom egy ilyen szakmai konferencia megrendezése.

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések mellett milyen kísérő események színesítik a programot?
– A konferenciát kiegészíti majd egy gyárlátogatás a győri Audiban, kulturális kiállítást szervezünk és egy kirándulást Pannonhalmára, emellett megnyitjuk egyetemi laborjainkat is. Minden érdeklődő számára lehetővé kívánjuk tenni, hogy megtekinthesse a nálunk folyó oktató-kutató munkát. A konferencia nyelve az angol lesz, és már az esemény idejére szeretnénk elkészíteni az előadások írásos anyagát, ami nem kis kihívás.

Visszakanyarodva a nyitott laboratóriumokhoz: milyen egyedi berendezésekkel találkozhatnak majd az érdeklődők?
– Az oktatásban három egyedülálló laborral is büszkélkedhetünk. Az automatizálás területén két olyan robotcellás labor is van a Széchenyi Egyetemen, ahol több robot együttműködése révén, illetve egy komplex logisztikai rendszer segítségével a szerelés-gyártási folyamatok gyártócellában való programozását, tervezését és technológia építését valósítja meg. Ezt a labort a konferencia idején ünnepélyesen fogjuk átadni.

Az új Festo-labor egyedülálló lehetőséget biztosít a felhasználók számára, ugyanis egy komplett automata gyárat képez le kicsiben. A labor több logikai részegységből áll, alapanyag-kezelési, -megmunkálási, szerelési és késztermék-raktározási zónára bontható. A helyszínen zajló folyamatok és anyagáramlás nemcsak a valós termelő és elosztó vállalatok működését valósítják meg, de megtalálhatók a nyersanyagok tárolására szolgáló pufferek és tárolók, valamint a késztermékek tárolóhelyei is. Az oktató­gyár hatalmas előnye, hogy az egyetem hallgatói éppen azokkal a gépekkel és berendezésekkel dolgozhatnak, amelyekkel később a munkájuk során is találkoznak.
A labor egyebek között az elektropneumatika, a SCADA alapú termelésirányítás, a szenzor- és vákuumtechnika, a mobil robottechnika, valamint a PLC vezérléstechnika területén nyújt ismereteket (erről bővebben áprilisi számunk 17. oldalán olvashatnak – a szerk.).

A Széchenyi István Egyetem campusa

Ugyancsak a Széchenyi Egyetemen található az országban az egyetlen ipari komputertomográf 3D, amellyel anyagvizsgálati minőség-ellenőrző folyamatokat végzünk, lézer lamináló prototípusgyártó berendezésünkkel pedig azon nyomban fémből le tudjuk gyártani a kívánt terméket, miután az ehhez szükséges szimulációs folyamat, a 3D digitalizációs rendszerünk és az ennek megfelelő konvertáló program is rendelkezésre áll. A konferencia a véleménycsere, új gondolatok megfogalmazódása mellett kiváló alkalom az elmúlt évek kutatás-fejlesztési korszerű berendezéseinek bemutatására is.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka