2015. április 1.

Szerző:
Szegedi Imre

Gatyát felkötni!

Világos, egyértelmű, és ha nehezebben is, de teljesíthető feltételrendszert fogalmazott meg Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal elnöke a Magyar Innovációs Szövetség idei tisztújító közgyűlésén.

Az természetes, hogy az újonnan létrejött hivatalnak bizonyítania kell életképességét, létjogosultságát, azt, hogy előd intézményeinél hatékonyabban támogatja a magyar kutatás-fejlesztést és innovációt. Az is kétségtelen, hogy világszínvonalú eredmény elérésére van szükség. Azzal sincs semmi gond, hogy „az állami források felhasználásának feltétele, hogy a befektetés hozzájáruljon a bizonyítható, tényleges újdonságot tartalmazó eladható termék, szolgáltatás létrehozásához”. Ez olyan elvárás, amit támogatni lehet.

„Nem leszek kíváncsi a magyarázkodásra, hogy miért nem sikerült elérni a kívánt célt” – szögezte le az akadémikus. Ezzel első hallásra lehetnek problémák. Aki évtizedeket töltött kutatóként, tudja, hogy hiába tűzünk ki egy célt, nem biztos, hogy odaérünk, például azért, mert a ter­mészet nem igazolta vissza reményeinket – pusztán azzal, hogy az elméletet nem követték az elektronok, a molekulák. A tudományban kizárni a tévedés lehetőségét, tévút. Az innovációban azonban a tévút ritkább, hiszen konkrét célokat szolgál, konkrét problémákra keres megoldást, melynek a végeredménye minden esetben egy termék. Ezen a területen elefántcsonttornyok nem épülhetnek, mert a piac elsöpri a semmire sem jó, eladhatatlan innovációkat. Itt könnyebben ki lehet és ki is kell szűrni a megoldhatatlannak tűnő ötleteket, önmegvalósításokat.

Amit szintén ki kell zárni a rendszerből, az élősködők hadát, a pályázatírók sokaságát, akik csupán a megszerezhető milliókat látják, és egy pillanatig sem érdekli őket, hogy a feladatra vállalkozók sikert érnek-e el. Minden érintett érdeke a hivatal kifejezetten erős koordinációs szerepe a pályázatok ellenőrzésében, miként az is, hogy folyamatosan éljen jogosítványaival. Az innovációra (és a kutatás-fejlesztésre) elnyert pénzeket tényleg ne „eléldegélésre” vagy bútorvásárlásra fordítsák, hanem az adott gyakorlati célokat szolgáló feladatok megoldására.

Pálinkás József üzenete egyértelmű: kössék fel a gatyát a fejlesztők, az innovátorok. Valós megoldásokkal álljanak elő, mert a megélhetési innováció sehova sem vezet. Eredményt nem hoz, akkor pedig központi forrást se vigyen.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka