2012. április 5.

Pécsi Tudományegyetem • pte.hu

Hamarosan felépül a Science Building

Nyáron már költözhetnek a kutatók, szeptembertől pedig a hallgatók is birtokba vehetik a Pécsi Tudományegyetem Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló épületegyüttesét. A nemzetközi színvonalú természettudományos kutatóközpont létrehozására hat és fél milliárd forintos pályázati támogatást nyert el a Pécsi Tudományegyetem (PTE).


Bizonyára nagyon sok pécsi lakosnak feltűnt az a nagyszabású építkezés, amely közel kilenc hónapja kezdődött meg a Pécsi Tudományegyetem 400 ágyas klinikai tömbjével szemben. A földből szinte gomba módjára kinövő három hatalmas kockaépület a Mecsek oldaláról leguruló sziklákat szimbolizálja. A Science Building korszerű, nemzetközi tudományszervezési és menedzsment normák szerint kialakított új kutatóközpont. Ezzel az egyetem célja nem kevesebb, mint hogy a magyar tudományos élet egyik meghatározó bástyájává és a nemzetközi tudományos világ által is számon tartott intézményévé váljon.

A projekt három fő területe: az ingatlanberuházás, a kutatási műszerpark megújítása, valamint egyetemi szintű informatikai fejlesztés volt. Az épületegyüttes három részből áll, az első épületben az oktatási és adminisztrációs helyiségek mellett bérelhető többfunkciós helyiségek kaptak helyet. A második épületben csak oktatási és kutatási területeket találunk, míg a harmadik épületben már csak a kutatók részére elérhető helyiségek vannak. Számos új és egyedülálló laboratóriumot alakítanak itt ki, például a mágneses magrezonancia (NMR) elvén működő készülék befogadására alkalmas facilitás- vagy a lézerfizikai kutatásokhoz nélkülözhetetlen rezgésmentes laboratóriumot, de itt épül az ország egyik legbiztonságosabb virológiai kutatólaboratóriuma is.

A Science Building projekt egyik kiemelkedően fontos célja az alapkutatási potenciál fejlesztése a természet-, műszaki és egészségtudományok számos területén, amely lehetővé teszi az egyetem nagy nemzetközi pályázatokon való részvételét is. Ugyanakkor az új európai élvonalba tartozó laboratóriumok, a leendő műszerpark lehetőséget nyújtanak arra is, hogy hallgatóink a legkorszerűbb körülmények között tanulhassanak, kutathassanak. Az újonnan kialakításra kerülő oktatási és kutatási központ lehetővé teszi akár több száz hallgató részére az oktatást, amely főleg a természettudományi kar oktatási kapacitását fogja jelentősen javítani. A 307 fős központi előadóterem mellett egy 117 és egy 81 fős előadóterem is lesz, ezek természetesen a legmodernebb oktatástechnikai berendezésekkel segítik majd az oktatók munkáját. Nemcsak az elméleti, de a gyakorlati oktatás is jelentős mértékben bővül, hiszen mind a kémia, mind pedig a biológia területén több hallgatói laboratórium is a tanulni vágyók rendelkezésére áll a jövőben.

A központba települt kutatócsoportok és vezetőik
  • Wnt jelátviteli kutatócsoport – Dr. Pongrácz Judit
  • Neurobiológiai kutatócsoport – Dr. Gábriel Róbert, dr. Hernádi István
  • Zöldkémiai kutatócsoport – Dr. Kollár László
  • Oxidatív stressz-PARP kutatócsoport – Dr. Sümegi Balázs
  • Reproduktív és tumor immunológiai kutatócsoport – Dr. Szekeres Júlia
  • Nyirokszöveti fejlődésbiológiai kutatócsoport – Dr. Balogh Péter
  • Lab-on-a-Chip kutatócsoport – Dr. Kovács L. Gábor
  • Humángenetikai kutatócsoport – Dr. Melegh Béla
  • Virális onkolízis kutatócsoport – Dr. Szeberényi József
  • Biofizikai kutatócsoport – Dr. Nyitrai Miklós
  • Analitikai kémiai kutatócsoport – Dr. Kilár Ferenc, dr. Felinger Attila
  • Terahertzes kutatócsoport – Dr. Hebling János
  • Virológiai kutatócsoport – Dr. Jakab Ferenc
  • Spektroszkópia Laboratórium – Dr. Erostyák János
  • Biológiai Osztály – Dr. Putnoky Péter
  • Környezet- és Légkörfizikai Osztály – Dr. Geresdi István, dr. Kistelegdi István
  • Molekuláris Farmakológia – Dr. Helyes Zsuzsanna

A pályázat nem titkolt célja az is, hogy a hazánkban képzett kutatókat itthon tartsuk, illetve a már külföldön munkát vállalókat visszacsábítsuk. Eddig erre – jelentős anyagi források híján – nem volt lehetőség, ám ez a nagyszabású oktatási, kutatási pályázat most lendületet adhat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) számára a humán erőforrás fejlesztése területén is.
A kutatóközpontban szeretnénk minél több elismert külföldi kutatónak is lehetőséget biztosítani hosszabb-rövidebb tanulmányi szakmai út keretében, ezzel is erősítve a PTE helyét az európai kutatási intézetek sorában. Az intézmény létrehozásának természetesen gazdasági céljai is vannak, hiszen a Science Building létrehozásával az egyetemünkön már meglévő és dinamikusan fejlődő tudást, felhalmozódott szellemi értékeket szeretnénk gazdasági hasznot is hozó szabadalmakra és innovációkra váltani. A központ átadásával lehetőség nyílik a PTE számára is, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait az ipari, valamint a versenyszférával, hiszen a Science Buildingben nemcsak az alapvető tudományos kérdésekre keressük majd a választ, hanem a vállalkozásokat is támogató inkubációs központ kialakításával aktívan kapcsolódhatunk be a nemzetközi innovatív kutatásokba, fejlesztésekbe.

A kialakított központ három területen koncentrálja a kutatási irányokat és a kapcsolódó oktatást, hiszen a biotudományok, a környezettudományok, valamint az információtechnológia területein is folynak majd vizsgálatok. A kutatóközpontban új munkahelyek létrehozását is tervezzük, de alapvetően az egyetemen eddig is produktívan működő kutatócsoportok kapnak majd elsősorban lehetőséget infrastruktúrájuk fejlesztésére.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka