Hiteles, „aktív” energiamenedzsment

Az optimális energiafelhasználás és az épületek minél hatékonyabb működtetése a célja a 2005-ben alapított Mol-Control Automatizálási és Fejlesztő Kft.-nek. Molnár József ügyvezető-tulajdonos szerint a cég szakmai hitelességét erősítette meg a tavaly elnyert Magyar Termék Nagydíj.


Mekkora megtakarítást érhetünk el a Mol-Control termékcsaládjainak felhasználásával?

– A hagyományos rendszereknél 10-30 százalékkal tudunk gazdaságosabb üzem­viteli paramétereket produkálni akár változatlan szerkezet és gépészeti megoldások mellett is. Egyszerű cél vezérel bennünket, azt szeretnénk, hogy mindenki – az egyszerű polgár is – a kor legmodernebb vívmányaihoz hozzáférve használhassa létesítményét, mindenkinek legyen magas komfortú, takarékos létesítménye.

ECO-MOD-SYSTEM® Energiamenedzsment és Facilitymenedzsment rendszer felépítése

 

Az egyszerű polgárok is? De hát ezek a technikai megoldások nagyon drágák egy egyszerű polgár számára, nem?!

– Ahogy vesszük. Ha a hagyományos megoldásokat tekintjük, valóban több százezer forint lehet a hozzáférést biztosító megoldás, a vevőnek szüksége van FIX IP címre, ami újabb néhány ezer forint. Esetünkben egyetlen elő­fizetői csomag van (kell), melyet nálunk elő­fizet az ügyfél, s ezenkívül csak ami egyébként is beépül a házába. Ez a csomag akár egy alap tévé-előfizetés áráért hozzáférhető. Innen pedig okostelefonon, tableten, PC-n elérheti a grafikus kezelői felületen rendszerét.

Az említett 10-30 százalékos megtakarítás a sok apró százalékokból jöhet össze?

– Pontosan. Az ECO-MOD-SYSTEM® rendszerünk nyomon követ minden egyes fogyasztást, akár több tízezer mérőpont egyidejű kezelésével, és ezek feldolgozásával azonnal megtakarít – ezért „aktív” energiamenedzsment –, s további megtakarítási lehetőségekre mutat rá. Nálunk például a hő- és füstelvezető rendszer is energetikailag aktívan az épület része, amivel jelentősen csökkentjük az energiafelhasználást.

Működik is már ilyen formában a rendszerük valahol?

– Igen, ilyen felhő alapú kezelőfelülettel, ami egyébként körülbelül 8-15 százalékos beruházási költségmegtakarítást jelentett az építtetőnek, valósult meg az igen reprezentatív, és energetikai szempontokat is hangsúlyosan kezelő Eiffel Palace Irodaház a fővárosban.

Energiafelügyelet, energiagazdálkodás területéről tudna néhány eredményt említeni?

– A budapesti Le Meridien Hotelben a hűtési rendszer felügyeletével havi 39 mega­wattóra megtakarítást értünk el. A Sárvári Gyógyfürdő hűtési és fűtési, párátlanító és uszodatechnikai rendszereinél 15-20 százalékos csökkenést mértünk, a párátlanítás esetében pedig időszakonként 70 százalékkal is mérséklődtek a kiadások.

Egy laikus számára mennyire bonyolult ez a technológia?

– A rendszert akár szerény műszaki ismeretekkel rendelkező laikus is tudja telepíteni és üzembe helyezni. Az ECO-MOD-SYSTEM® a felhasználó részéről csupán az igények be­vitelét kéri: hőmérséklet-alapjel, azután mindent elintéz. Nálunk nincs szükség külön szoftvervásárlásra ezekre a célokra, felhő alapon, havi díjért nyújtjuk szolgáltatásainkat. A rendszerek üzembe helyezése után a felhasználó a Mol-Controltól kapott hozzáférési adatokkal rögtön beléphet, s azonnal grafikus felületen követheti és szabályozhatja létesítménye, berendezései paramétereit.

Tavaly a Mol-Control Kft. vehette át az ECO-MOD-SYSTEM® termékcsalád és a kapcsolódó energiatakarékosságot, üzemeltetési hatékonyságot segítő szolgáltatásai elismeréseként a Magyar Termék Nagydíjat. Mit jelent a cég számára ez az elismerés?

– Elsősorban hitelességet, hiszen mindazt, amit megalakulásunk óta képviselünk, egy független szakmai szervezet ismerte el. A díjjal egyébként nemcsak az energiafelhasználási hatékonyság növelését értékelték, hanem a termékekben és szolgáltatásokban megjelenő innovációt is. Nemrég egy közismert multinacionális cég magyarországi képviselőjével ültünk egy tárgyalóasztalnál, ő a rendszerünk szolgáltatásai kapcsán úgy fogalmazott: „de hát ezt nem lehet megcsinálni”. Erre csupán annyit mondhatok: nekünk erről nem szólt senki, ezért két éve megvalósítottuk, s azóta sokak számára biztosítjuk e rendszer nyújtotta előnyöket. Mert mind a beruházást, mind a fenntartást illetően csakis előnyök szólnak mellette.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka