2012. november 6.

Szerző:
S. K.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem • bme.hu

Ismerkedés a csúcstechnológiával – új hallgatói laborműszerek a Műegyetemen

Beszerzési fázisba érkezett a KMOP-4.2.1/B-10-2011-0011 jelű, Laborfejlesztés a Budapesti Műszaki és Gazdaság­tudományi Egyetemen című pályázat, amely korszerű, oktatási célú laboreszközök vásárlására fordítható csaknem 400 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert 2011-ben az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból.


A világszínvonalú műszaki képzés feltétele a hallgatói laborgyakorlatokhoz rendelkezésre álló műszerpark korszerűsége. Leendő mérnökeinknek nemcsak meg kell ismerkedniük a korszerű technológiákkal, de tudásukat készségszintre is kell emelniük. A jövő műszaki és tudományos értelmiségének hozzáférést kell biztosítani az elérhető legmagasabb színvonalú technikákhoz és berendezésekhez, ezt teszi lehetővé a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) elnyert 399 926 066 Ft (2012-ben módosított) összegű vissza nem térítendő támogatás, mely a projekt 470 501 254 Ft-os összköltségének 85 százaléka.

A laborfejlesztési pályázat egyik sikeres közbeszerzési eljárásának eredményeképpen a BME Természettudományi Kar kognitív tudományi képzésének laboreszköz-állománya szemmozgás­kö­vető készülékkel bővült, melynek segít­ségével mérhetővé válik az emberi in­for­máció­feldolgozás sebessége, sőt módja: vizsgálható és mérhető az olvasás, az emlékezet és a figyelem. A készülék révén nagy pontossággal (másodpercenként akár 1200 alkalommal is) rögzíthető, hogy egy kísérleti személy az előtte lévő monitor mely részére néz. Így a szem mozgásának számos változója (pl. fixációk helye, időtartama, pupillatágulás) mérhetővé válik. A szemmozgás-paramétereket neurális, hormonális változások is mediálják, és hat rájuk a mentális terhelés, a stressz és az éberségi szint változása.

SensoMotoric Instruments iView X Hi-Speed, 1250 – szemmozgáskövető berendezés

E tulajdonságok miatt a szemmozgás­követő készülék széles körben alkalmaz­ható: fel lehet vele becsülni számos kí­­­sérleti manipuláció hatásosságát, egész­sé­ges populációban a kognitív funkciók egyéni eltéréseire lehet következtetni, fel lehet mérni e funkciókhoz kapcsoló­dó idegi struktúrák épségét, valamint hasznos mutatóként lehet használni pszichiátriai és neurológiai betegcsoportok diagnosztizálásánál.

A szerves kémia területén dolgozó vegyészmérnökök feladata a többi között új vegyületek előállítása különféle preparatív módszerekkel. A szintézis során gyakran keletkeznek melléktermékek is egy reakcióban, amelyeket el kell választani a célvegyülettől. A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar laborkínálata a szerves vegyületek előállítása során a melléktermékek céltermékektől való nagyon pontos elválasztásához szükséges Flash kromatográffal bővült, melynek alapja, hogy a termékekből és melléktermékekből álló keveréket oldószer segítségével áramoltatjuk át egy állófázison, amihez a különböző anyagok eltérő mértékben kötődnek; így ezek az oszlopon elválnak, és időben egymástól elkülönülve távoznak.

Combiflash Rf oszlopkromatográf

A készülék enyhe túlnyomás alatt dolgozik, ami tovább gyorsítja az elválasztást, továbbá egy UV-detektor folyamatosan detektálja az oszlopról távozó folyadék összetételét, és jelzi, ha egy új komponens távozik, amelyet a készülék automatikusan gyűjt rendszerezve.

A pályázatban megvalósított beszer­zésekről és a pályázattal kapcsolatos egyéb részletekről további információ található a http://labormuszerpalyazat.bme.hu oldalon.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka