2015. november 4.

Szerző:
Szegedi Imre

Kézzelfogható zsenialitás

Újak kiépítése, meglévő kapcsolatok ápolása mellett azért is érdemes konferenciákra járni, mert az ember olyan lehetőségekről értesül, amelyekről a hírportálok elvétve számolnak be. Az első öko-innovációs konferencián például kiderült, hogy „zöld-innovációs” projektekre Budapest mellett Brüsszelben is lehet pénzt szerezni. Tavaly óta a hazai cégek minden megkötés vagy engedély nélkül közvetlenül is pályázhatnak brüsszeli forrásokra. Ehhez angolul kell tudni, de komolyak a nyerési esélyek. Persze magyarul sem árt tudni, mert a gyakran változó hazai pályázati rendszer (GINOP, VEKOP, TOP stb.) ezen a nyelven várja a kreatív gondolatok gazdáinak jelentkezését. Egy másik eseményen meg arról szóltak, hogy a hazai kis- és középvállalkozások exportjának bővítése érdekében Export Expressz néven programot indított a Magyar Nemzeti Kereskedőház. Az igazán érdekes azonban az a félmondat, hogy a jövőben számítanak a magyar származású, külpiacon sikeres üzletemberekre is, akik kapcsolataik, gazdasági súlyuk révén segítenék az anyaország cégeit. Ez olyan magától értetődő és előremutató ötlet, hogy nem is értem, miért nem jutott eddig senkinek az eszébe.

„A korábbi széttöredezett struktúra helyett egy egységes, átlátható kutatási, fejlesztési és innovációs pályázati rendszert alakítottunk ki” – ezt már Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Inno­vációs Hivatal elnöke üzente az érdekelteknek. A gyökeres változást az indokolta, hogy korábban évente szervezték át a pályázati rendszert, mégsem hozott átütő sikert. Nagyon sok kutatás-fejlesztési pályázat nem érte el a célját, mert gyakran olyan projektek kaptak támogatást, amelyek valójában semmiben sem jelentettek újdonságot, és nem volt piaci hasznosulásuk sem. Mostantól az újdonságra és a várható kézzelfogható haszonra adnak pénzt. Az új pályázati rendszer szigorú, szakmai bírálatát erősíti, hogy a döntéseket névvel kell vállalniuk a szakértőknek.

E három, októberben ismertetett információs csomagból az tűnik ki, hogy kezd összeállni egy átlátható, valóban az ötletes vállalkozókat és nem a pályázatíró cégeket támogató rendszer. Ezután is lehetnek hibák, zökkenők, előfordulhat, hogy a zseniális ötletből a zsenialitás ellenére sem készülhet piacképes termék, de ha a korábbi töredékére szorulnak vissza a zseniális pénzlenyúlások és előretörnek a piaci hasznot hozó innovatív ötletek, már megérte az átszervezés.
Pálinkás József új pályára állította az akadémiai kutatóhálózatot, haza tudott hívni külföldön dolgozó kiválóságokat, miért ne sikerülne új helyén is egy hatékonyabb rendszert kiépítenie. Az előzmények több mint biztatóak.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka