2016. április 6.

Szerző:
S. K.

Kiváló nők a tudományban

A Nők a Tudományban Egyesület 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet a Magyar Tudományos Akadémia szakmai közreműködésével idén harmadszor adtak át. Az elismerést évről évre olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, és aktív részesei a hazai tudományos közéletnek.


A díjátadáson Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy itthon a nők aránya a kutató-fejlesztő helyek kutatóinak körében még mindig meglehetősen alacsony: a természettudományok területén 23,6, a műszaki tudományok területén mindössze 18,3 százalék.

Balról jobbra: Nagy Szilvia, Korsós Marianna Brigitta, Strádi Andrea, Jedlovszky-Hajdú Angéla, Kapuy Orsolya (Forrás: MTA)

Az anyagtechnológia kategória idei nyertese Jedlovszky-Hajdú Angéla. A díjazott a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet Nanokémiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa. Az elmúlt négy évben elektromos szálhúzással előállított biokompatibilis (szervezetbarát) és biodegradábilis (szervezetben lebomló) három­dimenziós mesterséges polimer térhálók kialakításával foglalkozik, melyek szövetpótlásra is alkalmasak lehetnek.

A biotechnológia kategória díjazottja Kapuy Orsolya, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi adjunktusa. Kutatásai fókuszában a sejtszintű élet-halál döntési folyamatot irányító hálózat dinamikai viselkedésének megértése áll.

Az információs technológia kategória díjazottja Nagy Szilvia, a Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszékének egyetemi docense, akinek szűkebb szakterülete a waveletek – hullámocskák – kutatása.

Űrtevékenység kategóriában Korsós Marianna Brigitta csillagász, jelenleg PhD-hallgató munkásságát ismerték el. A kutatónő a debreceni Napfizikai Obszervatórium tudományos segédmunkatársaként egy új, nagyenergiájú napkitöréseket biztonsággal előrejelző módszer fejlesztésén dolgozik.

A Nők a Tudományban Kiválósági Díj Különdíját Strádi Andrea, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa nyerte el űrtevékenység területén végzett kutatói munkájáért.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka