2012. március 6.

Szerző:
S. Cs. J.

Szolterv Kft. Ipari és Szénhidrogénipari Tervező és Szolgáltató Mérnöki Iroda • szolterv@szolterv.hu

Költséghatékony gazdálkodás, tervezés 3D-ben

Szakmai megújulás, technológiai fejlesztés, költséghatékony működés, a megrendelők igénye szerinti minőségi munka biztosítása – ezek jellem­zik a szolnoki Szolterv Kft. Ipari és Szénhidrogénipari Tervező és Szolgáltató Mérnöki Iroda munkáját. Az új szakmai elvárások iránti fogékonyság, a fo­­lya­matos fejlődés, a magasan képzett, kvalifikált tervezőmérnöki gárda garantálja a versenyképességet az egyre élesebb konkurenciaharcban, amely a pályázati rendszerben meghirdetett megbízások elnyeréséért folyik. A cég ügyvezető igazgatóját, Szabóné Tari Ibolyát kérdeztük sikereikről, gondjaikról, a rentábilis működés „titkairól”.


Szabóné Tari Ibolya

– Tervezőirodánk 1999. január 1-jén alakult meg 11 akkori molos munkavállaló kiválásával, akik a kft. törzstagjai lettek. Most heten vagyunk. Jómagam kettős feladatkört látok el, gépészmérnöki végzettséggel 2004 óta a cég vezetése mellett műszaki vezető is vagyok. Egyfajta „kényszervállalkozásként” kezdtünk, hiszen a Mol Nyrt. Alföldi Műszaki Tervezési Osztályaként a kiválást a nagyvállalat költségcsökkentése indokolta. Kötődésünk a nagy céghez törvényszerű, hiszen speciális, szűk a tervezési szakterületünk, kimondottan a szénhidrogénipar területére van érvényes mérnökkamarai tervezői engedélyszámunk. Profilunk az olajmérnöki tervezés, ami a kőolaj- és földgázbányászathoz, a kőolajtermékek szállításához, feldolgozásához, tárolásához szükséges építmények, technológiai berendezések és vezetékhálózatok tervezését jelenti.

Manapság nem könnyű újabb és újabb munkához, megbízáshoz jutni…
– Valóban nagyon nehéz ebben a gazdasági környezetben előre tervezni. Egyre több cég, vállalkozás pályázik egy-egy munkára. Alaposan meg kell küzdeni a megbízásokért. Árnyalja a képet, hogy a meghirdetett munkákat nem feltétlenül a régi, megfelelő és elegendő referenciákkal rendelkező társaságok nyerik el, sokszor minimális árkülönbséggel is az olcsóbb ajánlat nyerhet. Éppen ezért stresszesebb, kiszámíthatatlanabb, nehezebb új megbízókat találni. Sikerként könyveljük el, hogy megrendelőink köre tovább bővült az E.ON Földgáz Storage Zrt.-vel és a Magyar Horizont Energia Kft.-vel. Korábban és jelenleg is igen nagy volumenű munkákat végeztünk-végzünk számukra, főleg a Magyar Horizont Energia Kft.-nek.

Mi nehezíti a tervezőmunkát?
– A környezetvédelmi felügyelőség szigorú előírásainak igen nehéz megfelelni. Olyan dolgokat kérnek, amire korábban nem volt példa. Adott esetben akár egy kút és a hozzá tartozó legrövidebb mezőbeni vezeték engedélyeztetéséhez tartozó előzetes környezetvédelmi dokumentáció alapján benyújtandó részletes, mindenre kiterjedő szakhatósági engedélyezési terv elkészítése is sok új feladatot jelent, alaposan feladhatja a leckét.

Újdonság, hogy tavaly óta alkalmazzák a világszínvonalú 3D-s tervezőprogramot.
– Az egyik legnagyobb kihívás a korszerű, háromdimenziós számítógépes program bevezetése volt. A program alkalmazására felvettünk egy fiatal mérnök kollégát, aki kizárólag ezzel foglalkozik. A 3D-s program nagy előnye, hogy látványos modellek készíthetők vele a gépészeti, építészeti tervezésben. A program adatbázisának feltöltése után nemcsak a komplett műszaki dokumentáció, rajzok, metszetek készíthetők el a segítségével, hanem a létesítmény kivitelezéséhez szükséges anyagkiírás is, ami leegyszerűsíti a költségvetés elkészítését. További előnye, hogy a megrendelő és a kivitelező is látja a 3D-ben tervezett technológiai berendezések elrendezését, a kialakítandó új létesítmény majdani teljes képét. Igyekszünk más területen is szakmai megújulásra törekedni. Belső innovációs tevékenységünkhöz tartozik, hogy egyik kollégánk, mint „házi” szoftverfejlesztő, speciális programok készítésével segíti a tervezőmunkát, egy másik fiatal kollégának pedig az egyetemi tanulmányait támogatjuk. A költséghatékony működést szolgálja, hogy a papír alapú irodai adattárolás helyett áttértünk a számítógépes tárolásra, illetve a számítógépes munkaállomásokat egy hálózatba kötve, hatékonyabb lett a munkavégzés. Feleslegessé vált az irodákba való átjárkálás, minden munkatársunk minden adathoz, dokumentációhoz hozzájuthat tértől és időtől függetlenül a saját munkaállomásán.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka