Magyar neutronoptikai cég a világelitben

Igen kevés magyar cég mondhatja el magáról, hogy szakterületén a világ legjobbjai közé tartozik. Az 1991-ben alapí­tott Mirrotron Kft. viszont szerényen számítva is dobogós a neutronfizikai kutatóműszerek, illetve neutron­optikai berendezések globális piacán. Az elmúlt időszakban számos nemzetközi megrendelést és egy több száz millió forintos uniós pályázatot is elnyertek, Kaszás György ügyvezető igazgató mégis meglehetős vissza­fogottsággal értékeli piaci helyzetüket és jövőbeli lehetőségeiket.


Mint kiderült, két tekintélyes német megrendelés, illetve az MTA Természettudományi és Wigner Fizikai Kutatóközpontjával közösen elnyert 472 millió forintos uniós pályázat mellett azért megérzik a gazdasági válságot is.
A világ nagy neutronkutató intézetei ugyanis egyre nagyobb csúszásokkal kapták meg az állami és pályázati pénzeket, ami kihatott a megrendelésekre – a szinte kizárólag csak exportra dolgozó Mirrotronnál is. Ráadásul befejeződtek azoknak az amerikai, japán és angol beruházásoknak az első ütemei is, amelyek a nagyobb intenzitású, úgynevezett „spallációs” neut­ronforrások és új mérőállomások létesítését célozták meg, a maguk beruházásigényével együtt. A világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, az Európai Spallációs Forrás (ESS) ugyan már a megvalósítás fázisába került Svédországban, de a komolyabb tenderekre még néhány évet várni kell. Magyarország részvétele a projektben előnyös üzleti helyzetet teremtene, de addig is fizetést kell adni a Mirrotron több mint harminc munkatársának és megrendelést a közel száz beszállító cégnek.

Háromtengelyű mérőberendezés

– Előremenekülünk – mondja Kaszás György. – Amellett, hogy leszállítjuk például a nagy értékű komplett műszereket a berlini és müncheni neutronközpontoknak, igyekszünk olyan fejlesztéseket megvalósítani a cégen belül, amelyek alkalmassá tehetnek bennünket még komolyabb feladatok ellátására is. Az ESS-től mi is több megrendelést várunk pár éven belül, de azt már most tudjuk, hogy például a felületi hullámosság terén nemcsak néhány százalékkal, hanem egy teljes nagyságrenddel jobb eredményeket várnak. A többi között e cél eléréséhez jön jól az a bizonyos konzorciumi pénz, amelyből a Mirrotronnak mintegy 237 millió forint jut majd. Ebből tudunk vásárolni például speciális CNC-marógépet, mérőpadot vagy felületi érdességmérőt, ezek mindegyike több tízmilliós érték.

Reflektométer-mérő berendezés

A cég a pályázaton belül vállalta például, hogy a fémcsiszo­lásban is hozza azt a felületi finomságot, amit – fantasztikus munkatársai révén és az egész világon páratlan módon – a sík­üvegcsiszolásban elértek. Ugyancsak a pályázat eleme az „újszerű, innovatív fókuszáló neutronoptikai elemek”, illetve egy nagyfelbontású gázdetektor prototípusának kifejlesztése is. Ehhez persze megfelelő géppark és olyan eszközök kellenek, amelyekkel egyáltalán mérni tudják ezt a fajta pontosságot.

Neutron, a semleges
A neutron az atommag egyik összetevője, neve a latin neutral szóból ered. Semlegességének következménye, hogy könnyen áthatol a legtöbb anyagon. Alkalmas energiatermelésre is (atomerőmű), de a tudományos életben főleg izotópgyártásra és roncsolásmentes anyagvizsgálatokra használják. Ez utóbbinál a beha­toló neutronok szóródnak a különféle atommagokon, a spe­ciá­lis detektorok pedig megmutatják a minta tulaj­­don­ságait, például a mikro- vagy akár nano nagyságú repedéseket.

Hogy mitől jobb egy tervezéssel, fejlesztéssel, gyártással és telepítéssel is foglalkozó kis csillebérci cég, mint a gazdag amerikai vagy német konkurencia? Elsősorban az igényekhez való rugalmas alkalmazkodástól, illetve a kialakított teljes innovációs lánctól. Vagyis a Budapesti Kutatóreaktorban dolgozó okos kutatófizikusoktól, a saját kreatív mérnökeiktől, a hibátlan gyártó szakembereiktől – és a két évtizedes kollektív tapasztalattól. A hírek szerint a kínaiak (is) megpróbálták „lekoppintani” a gyártmányaikat, de rájöttek, hogy tíz év kellene hozzá. Ezért inkább továbbra is ugyanúgy rendelik a neutronkutatási laboratóriumaik számára a Mirrotron-féle high-tech spektrométereket, detektorokat vagy „szupertükrös” neutronvezetőket, mint mondjuk az USA, Japán, Nagy-Britannia vagy Németország.

Pályázati azonosító: Új generációs neutronos vizsgálóberendezések komponenseinek fejlesztése KMR 12-1-2012-0226


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka