Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Magyarország mesterséges intelligencia (MI) stratégiájának kidolgozása lesz a ki­emelt feladata az októberben létrejött, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és novemberre már mintegy 124 magyar és nemzetközi nagyvállalat, hazai kkv és startup vállalkozás, egyetemi és tudományos kutatóműhely, szakmai és közigazgatási szervezet által jegyzett Mesterséges Intelligencia Koalíciónak.


A magyar és nemzetközi vállalkozásokat, egyetemeket, tudományos műhelyeket, szakmai- és közigazgatási szervezeteket magába foglaló tömörülés célja, hogy hazánk Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek. Az MI Koalíció feladata lesz a többi között állandó szakmai és együttműködési fórum biztosítása az MI-fejlesztők, valamint a felhasználói oldalt képviselő piaci és állami szereplők, illetve az akadémiai és szakmai szervezetek között. A koalíció részt vesz Magyarország MI-stratégiájának kialakításában, illetve az MI elterjedésével összefüggő társadalmi és gazdasági hatások elemzésében. A tét nem kicsi, felmérések szerint ugyanis az MI 2030-ra 13 300 milliárd euró­val növeli majd a globális gazdaság teljesítményét. A hazai pénzügyi rendszer szereplői – önálló fejlesztésekkel vagy pénzügyi technológiai cégekkel összefogva – is egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a technológiát.

„A koalíció magalapításában ölt testet Magyarország válasza a mesterséges intelligencia által generált kihívásokra, platformot teremtve az ezen a területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez” – hangsúlyozta Palkovics László a Koalíció megalakulásakor. A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy napjainkban zajlik a negyedik ipari forradalom, melyet intelligens, döntésképes robotok jellemeznek. Véleménye szerint lényeges, hogy ezekhez az intelligens gépekhez hogyan viszonyulunk, és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak az ennek kapcsán felmerülő kérdésekre.

Forrás: Botár Gergely/kormany.hu

A Koalíció elnöke Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója, az Információs Vállalkozások Szövetsége digitális transzformációért felelős alelnöke lett, aki szerint „az innováció vezérelte fejlődésnek hullámai vannak, melyek megváltoztatják a világunkat”, és fontos, hogy ezeket a változásokat úgy irányítsák a szakemberek, hogy azok pozitívak legyenek. Mint fogalmazott, éppen ezért lényeges, hogy a piac, a tudomány és az állam képviselői együtt gon­dolkodjanak. „A mesterséges intelligencia generálta szakmai, jogi és tudományos kérdésekre csak az érintettek folyamatos párbe­széde révén születhet válasz” – húzta alá a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke.

A mesterséges intelligencián alapuló megoldások használata a jövőben számos előnnyel fognak járni. Életünk részévé válnak az önvezető autók, nő a kiberbiztonság, és a tőzsdei folyamatok pontosabb előrejelzésétől az egészségügyi diagnosztikáig és megelőzésig számtalan olyan fejlesztést fog hozni a mindennapokba, amelyek hatékonyabbá, biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá teszik a jövőt. A koalíció működését, melyhez további húsz szervezet jelezte csatlakozási szándékát, a Digitális jólét program biztosítja. Az MI Koalíció november végén – lapzártánkat követően – tartja első plenáris ülését, amelyen a tagok megválasztják az elnökséget és megalakítják a munkacsoportokat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka