2011. november 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Mindenki a felhők közé vágyik – avagy az internet és a vállalkozások jövője

A számítástechnikai ágazat egyik legizgalmasabb területe mára szinte összefonódott a vállalkozások működésével. Alábbiakban egy olyan szolgálta­tásról lesz szó, amely gyökeresen átalakíthatja a kis- és közepes vállalkozások mindennapjait.


Az informatika demokratizálódása
Sokan használják, mégis alig tudnak róla – a felhőről van szó. Ezek azok a szolgáltatások, melyek lehetővé teszik, hogy olyan fájlokkal és programokkal dolgozzunk, melyek fizikailag nem a gépünkön, hanem valahol máshol, például az interneten vannak – a felhőben.
Egy-egy ilyen platform olyan lehetőségeket nyújthat a vállalkozásoknak, melyekről eddig talán álmodni sem mertek. A kisebb cégek ugyanis mindenféle beruházási költség nélkül juthatnak hozzá olyan modern és rugalmas informatikai környezethez, amely a felhő előtti korban csak a nagyvállalatok számára volt elérhető.

Segítség az első lépésekhez
Legutóbb az AmCham Kis- és Középvállalkozások Bizottsága kezdeményezett előadás-sorozatot dr. Erdei Sándor elnök vezetésével. A szemináriumon hasznos információkkal segítik, de abban is tanácsokat adnak, hogy a résztvevők hogyan tehetik versenyképesebbé vállalkozásukat. Mindezt szinte fillérekből.

A sikeres vállalkozás záloga: csökkenő kiadások
És végül még egy meggyőző érv: egy átlagos vállalkozás, egy felhő alapon működő levelezőrendszerrel három év alatt akár 65 százalék költségmegtakarítást is elérhet – és ez csupán a levelezőrendszer. Gondoljunk csak bele, mi mindenre lehet képes egy kis- vagy középvállalkozás a szerver, szoftver, áramfogyasztás, előfizetési díj, háttértár, rendszertelepítés vagy karbantartás úgymond kiszervezésével.

Adat- és információbiztonság
A cégvezetők számára szintén fontos kérdés rendszerük és befektetéseik biztonsága. Nos, a sorozat első témájaként a felhő-szolgáltatások szakértői erre is választ adtak. A kétségeket a Microsoft Magyarország főmérnöke, Kőnig Tibor és a CE On-Demand Sales Managere, Kováts Péter oszlatták el. Kőnig Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a felhőben dedikált és titkosított csatornákon folyik az adatforgalom, amely jóval nagyobb bizton­ságot jelent, jóval költségkímélőbb módon, mintha ezt
a vállalaton belül oldanák meg.

A felhők közt úszva
A rendszer legfontosabb erénye a rugalmasság és a gyorsaság. Napjainkban létkérdés, hogy bárhol és bár­mikor a lehető leggyorsabban jussunk információkhoz. Ezt már a legkülönfélébb eszközökkel megtehetjük, az egyszerű PC-ktől kezdve az okostelefonokig. A felhő pedig képes szinkronizálni az informatikai rendszert ezekkel az eszközökkel, így akár pillanatok alatt böngészhetünk a vállalati rendszerben akár a telefonunkról is. A szolgáltatás ráadásul rugalmas, a vállalkozás olyanná alakíthatja a saját felhőjét, amilyenre éppen adott időben, adott feltételekkel, adott költséggel szüksége van. A szolgáltatások száma szabadon bővíthető vagy csökkenthető, a vállalati igényeknek megfelelően.
A felhő tehát könnyen jelenthet kitörési pontot a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak, innen már csak a vezetőkön múlik, élnek-e a lehetőséggel, hogy megtegyék a további lépéseket egy versenyképesebb jövő felé! •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka