2017. június 6.

Szerző:
S. K.

Nokia Skypark

Hivatalosan is felavatták a budapesti Corvin-negyedben megépült Nokia Skyparkot, amely a tervek szerint hazánk egyik legnagyobb informatikai és telekommunikációs kutatás-fejlesztési központja lesz. A komplexum otthont ad a Nokia Globális Technológiai Központjának, és a Nokia Bell Labs hazai kirendeltsége is itt végez kutatómunkát.


A budapesti Nokiánál már több mint kétezren dolgoznak, sokan közülük világszínvonalú technológiai fejlesztéseken. A vállalat 1997 óta van jelen Magyarországon, és a két évtized alatt számos területen, köztük a kutatás-fejlesztésben is jelentős pozíciót vívott ki magának a globális piacon. Itt fejlesztették ki például a világ legtöbbet használt magyar termékét, egy úgynevezett mobil kapcsolószervert (Mobile Switching Server), amely mobilozáskor több mint 1,4 milliárd embert köt össze egymással, ami fontos mérföldkő volt a negyedik ipari forradalom szempontjából.

Május 9-én avatták fel a Nokia Skyparkot.

A magyar szakemberek folyamatosan olyan termékeken dolgoznak, mint a Telco Cloud felhő alapú távközlési rendszer, amelynek segítségével a mobilszolgáltatók egyszerűen, rugalmasan és költséghatékonyan orvosolhatják a megnövekedett igénybevétellel járó problémákat. A felhasználók számára ez azt jelenti, hogy a jövőben majd nem kell például attól tartanunk, hogy a leterheltség miatt nem tudjuk felhívni a szeretteinket, vagy egy fesztivál élményét nem tudjuk megosztani a közösséggel, mert a felhőben futó hálózat önmagát alakítja.

Emellett Magyarország az 5G-kutatások egyik központja, hazai szakemberek dolgoznak az ehhez szükséges eszközök és hálózat fejlesztésén, hogy már 2020-ra élvezhessük az előnyeit. Az 5G csak a kezdet, a cég egy olyan intelligens rendszer létrehozásán dolgozik a hálózatok, adatok, technológiák és eszközök zökkenőmentes összekötésével, amely minden iparág számára új lehetőségeket teremt, és az életünket nemcsak könnyebbé, élvezetesebbé, de fenntarthatóvá és biztonságossá is teszi.

A vállalat víziója egy idegrendszerként viselkedő, gondolkodó hálózat, egyfajta virtuális hatodik érzék életre hívása, amely úgy szolgál ki minket, hogy közben észre sem vesszük: megtanulja és felismeri a szokásainkat, igényeinket, folyamatosan reagál, ezáltal pedig hipergyors és minőségi telekommunikációs élményt nyújt. Így számos lehetőség nyílik a felhasználók előtt: amikor videót osztunk meg a telefonunkon, azt a rendszer észleli, és ehhez igazítja a sávszélességet; vagy ha tudja, hogy mikor szoktunk ébredezni, télen automatikusan magasabbra állítja a fűtésünket, és így tovább.

A Nokia Networks a magyar kormány stratégiai partnere, és több hazai egyetem hallgatóinak biztosít lehetőséget arra, hogy igazi ipari projekteken dolgozzanak, ezzel is akár tovább növelve az itthon maradók számát. A Nokia Bell Labs olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek tízéves távlatban határozzák meg és forradalmasítják a digitális életteret. A kutatóközpont a fogyasztók jövőbeni igényeire keres hatékony megoldást azzal a céllal, hogy megalkossák a jövő problémáira választ adó legkifinomultabb technológiát.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka