Nyugati agy itthon agyal

Az emberek mindenütt a legjobb munkafeltételeket, a nyugalmat, a hatékony munka ígéretét keresik. Ennek érdekében kompromisszumot is vállalnak – bizonyos határig. A kutatók is ilyenek, miért lennének mások? A „világszínpadon” versenyeznek, elsők akarnak lenni a legjobbak között. Az elsőséghez az intellektuális környezet és a megfelelő munkakörülmények elengedhetetlenek. Korszerű eszközök, szupergyors számítógépek. A rosszul teljesítő azonban sehol sem kell, a nívótlan munkát nívós környezetben sem díjazzák.

A legjobbakért pedig igenis versenyeznek. A kutatókért is. Hozzánk is jönnek te­­hetségek, mi is megyünk máshová. Ez is természetes, mert egy kis ország nem foglal­kozhat mindennel. Ha egy magyarnak az a vágya, hogy tengerbiológus akar lenni, akkor olyan országot keres, ahol erre adottak a feltételek. Ugyanakkor, ha egy brit a lézerfizika attoszekundomos fényimpulzusok kutatásának irányát választotta életcéljának, akkor már most azon gondolkozik, hogy mikor költözik Szegedre. De olyanok is mennek, akik elvileg itthon is dolgozhatnának. Az ebben rejlő veszélyt ismerte fel az Akadémia vezetése, s vezette be az itthon tartó, illetve hazacsábító Lendület programot. Jönnek is szép számmal és jönnének még többen, ha lenne rá még több pénz, de ami van, az sem kevés. A programnak köszönhetően jelenleg hatvanöt olyan kutatócsoport dolgozik, amelynek vezetője külföldről tért haza, vagy nagyon úgy tűnt, hogy eredményei láttán elcsábítja valamelyik vezető nyugati intézet. Ők hatvanöten a program jóvoltából azt a nyugalmat, anyagi biztonságot kapják, amit a világ vezető intézeteiben kapnának.

Tavaly egy újabb programot indított a Magyar Tudományos Akadémia. Nem nagy összeg, néhány tízmillió forint jut arra a kezdeményezésre, amely a legjobb külföldi szakemberek magyarországi kutatását segíti. Kiemelkedő külföldi egyetemek legmagasabb – „distinguished professor” – címével rendelkező kutatói jönnek, hogy vendégkutatóként segítsék az MTA kutatóintézeteiben, illetve a hazai egyetemeken működő kutatócsoportok munkáját. Az elnyert akadémiai támogatásból három–tíz hónapos itt-tartózkodásra vállalkoznak amerikai, német és más nációk tagjai.

S hogy mi az értelme egy amerikai professzor néhány hónapos budapesti kutatásának? A kapcsolatépítés, a munkamódszer átadása, a kinti szemlélet meghonosítása, esetleg merítés a magyar kreativitásból. Ne adj’ isten, az is előfordulhat, hogy hosszú távú együttműködés alakul ki, mélyül el, aminek hatására már akkor is jönnek, ha saját zsebből kell a pénzt fizetni. Az Akadémián pár éve új szemlélet jelenik meg egyre több formában. Az eddigi eredmények több mint biztatóak.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka