2012. február 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Okos háztartási készülékek

A háztartási költségeket természetesen nevezhetjük vállalati rezsiköltségnek is, noha utóbbi esetben a költség jóval több egységből adódik össze. Tekintve az elmúlt évek rohamléptékű fejlődését, nem túlzás azt állítani, hogy ami kicsiben megéri, az nagyban még inkább. Vagyis ami ma egy otthoni hűtőgépmegoldás, az holnapra szállodai konyhaelvárássá növi ki magát.


Az okos készülékek tárháza kimeríthetetlen. Minden gép racionalizálása az energiafelhasználás optimalizálásával kezdődik, az LG pedig egyike a témában élenjáró gyártóknak.

Az LG továbbfejlesztett Smart ThinQ™ technológiája személyre szabott kényelmet és rugalmasan szabályozható áramfogyasztást kínál. A Smart technológia területén szerzett versenyelőny birtokában a cég létrehozott egy átfogó, eddig egyedülállónak bizonyuló innovatív hálózatot, a HEMS rendszert (Home Energy Management System – Házi Energiakezelő Rendszer), amelyet az idei CES-en ismerhetett meg a nagyközönség.

A rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy okostelefonjuk vagy számítógépük révén hozzáférjenek háztartási készülékeik áramfogyasztási adataihoz, vezeték nélküli internet segítségével. Az áramfogyasztás és a hozzá kapcsolódó költségek akár óránkénti, napi, havi vagy éves bontásban is ellenőrizhetők, szükség esetén a felhasználói szokások úgy módosíthatók, hogy az kedvező legyen az áramfogyasztásra és így a villanyszámla összegére is.

Mindeközben a Smart Access funkció révén ellenőrizhetjük a készülékek üzemi állapotát, a Smart Adapttal letölthetők a legújabb programok és szoftverek anélkül, hogy új készüléket kelljen vásárolni a legújabb fejlesztésekhez. A már-már utópisztikusnak tűnő Smart Grid funkció pedig lehetővé teszi a különböző háztartási munkák minél energiatakarékosabb ütemezését: a rendszer figyelembe veszi a közműszolgáltatók időszakonként eltérő díjszabását, és úgy tervezi, hogy a készülékek a legkedvezőbb idősávban működjenek (a rendszer utópisztikus jellegét az adja, hogy nem tudni, mindezt mikor vezetik be a közműszolgáltatók is). •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka