2015. október 2.

Szerző:
Wurmbrandt András

Ötször ennyi öntészre van szükség – duális képzés indult

Annak ellenére, hogy biztosan el lehet helyezkedni vele és jó a fizetés is, országosan hiányszakmának számít az öntész. A problémára részben megoldást jelenthet, hogy a középfokú mellett idén szeptembertől felsőfokon is elindult az e területen tevékenykedő szakemberek duális képzése. A részletekről dr. Fegyverneki György, a Nemak Győr Kft. termék- és folyamatmérnökségének vezetője, a Magyar Öntészeti Szövetség elnökségi tagja beszélt lapunknak.


Idén nyáron végzett annak a középfokú duális képzésnek az első évfolyama, amelyet a Nemak Győr Kft. indított el négy évvel ezelőtt a győri Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolával.

A járműipari fémalkatrészgyártó szak sikere is hozzájárult ahhoz a döntéshez, hogy a társaság szeptembertől a Miskolci Egyetemmel – amellyel közel tíz éve szoros a kapcsolatuk kutatás-fejlesztési projektekben – együttműködve részt vesz az öntőmérnökök felsőfokú duális képzésében is. Dr. Fegyverneki György rámutatott, nagyon fontos, hogy a Nemak bele tud folyni későbbi munkatársai képzésébe, hiszen így ők is megismerik a fiatalt, és fordítva, a pályakezdő is megismeri a céget, mire friss diplomásként munkába áll. Hozzátette, ha egy diák 14 évesen a középfokú duális képzésre jelentkezik, és nem helyezkedik el utána szakmunkásként, hanem továbbtanul mérnöknek a felsőfokú duális képzés keretein belül, akkor nyolc évet dolgozik már a Nemaknál, mire befejezi a tanulmányait. Ez a munkatapasztalat szinte behozhatatlan versenyelőnyt jelenthet számára a munkaerőpiacon.

A felsőfokú duális képzésről a Magyar Öntészeti Szövetség elnökségi tagjaként is dolgozó szakember elmondta: ez a képzési forma tulajdonképpen azt jelenti, hogy a fiatal a céghez is és az egyetemre is jelentkezik, és csak akkor nyer felvételt, ha mindkét helyre megfelelt. A képzés idejének felét az egyetemen, másik felét pedig a cégnél tölti a hallgató, aki az intézmény és a vállalat által közösen kidolgozott tanterv alapján sajátítja el az elméleti és gyakorlati ismereteket. A hallgatók a törvényi előírásoknak megfelelően fizetést is kapnak, ugyanakkor szigorú követelményeket kell teljesíteniük mind a kötelező tantárgyakat, mind a kreditpontokat illetően. Ha nem megfelelőek az eredmények, a hét féléves BSc képzésből ki is lehet esni – iyenkor a tanuló visszakerül a normál nappali szakra.

Hazánkban egyedül a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara indít öntőmérnök szakot. Idén 14 hallgató kezdte el a duális képzést, közülük öten a Nemaknál tanulnak és dolgoznak majd. A hazai öntödéknek azonban ennél jóval nagyobb számú szakemberre lenne szükségük – tudtuk meg dr. Fegyverneki Györgytől. A szakember hozzátette, hogy tavaly kampányt indítottak annak érdekében, hogy az általános és középiskolásoknak bemutassák, mi is az öntészet.

A termék- és folyamatmérnökség vezetője szerint ugyanis a szakma iránti gyér érdeklődés hátterében az állhat, hogy egy átlagos magyar fiatal nem ismeri ezt a pályát, nem tudja, milyen sokrétű elhelyezkedési lehetőséget kínál. Gondoljunk csak arra, hogy ahogy egy autó, úgy egy lakás is tele van öntvényekkel – jegyezte meg, és hozzátette, az öntészet ma már nem arról szól, mint ötven évvel ezelőtt, hiszen ez egy 21. századi, százszázalékosan automatizált tiszta technológia, amely teljesen környezetbarát. A szakember a duális képzéssel kapcsolatban még azt is kiemelte, hogy a hallgató tanulmányai idején pénzt kereshet az ösztöndíja mellé, amellyel kiegészítheti a család vagy a saját jövedelmét.

Dr. Fegyverneki György konkrét számokat is említett az öntész mint hiányszakmával kapcsolatban: ezek szerint Magyarországon 150 öntöde van, közülük 10-15 kifejezetten nagy – akár 500–1000 fő között foglalkoztat –, ide kellenek a mérnökök, akikből jó esetben is csak öt végez évente, miközben az iparág ennek ötszörösét is fel tudná venni.

A Nemak Győr Kft.-hez a középfokú műszaki végzettségű és felsőfokú mérnöki végzettségű szakembereknek egyaránt megéri jelentkezni, hiszen a vállalat termékei iránti kereslet folyamatos növekedésének köszönhetően további jelentős fejlesztéseket, létszámbővítést terveznek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka