2014. június 2.

Szerző:
Bencze Áron

Konecranes Kft. • konecranes.hu

Otthon az atomenergia-iparban

A Konecranes Kft. nemcsak tisztában van a nukleáris szállítmányok tulajdonságaival, de ismeri a legújabb nukleárisanyag-kezelési technológiákat, valamint a maximális biztonságra vonatkozó elvárásokat. A cég termékeit a világ atomenergiai létesítményeinek több mint 60 százalékában használják. Kása László projektvezető és Héjja Attila villamos tervező az elmúlt évek nagyobb paksi rekonstrukcióit és jövőbeli terveiket ismertette.


Az atomenergia-ipari létesítmények üzemeltetése rendkívül sokrétű feladat. Számos folyamatot kell párhuzamosan koordinálni, hogy az üzem termelőképes maradjon. Miután leállásra nincs lehetőség és meghibásodások se fordulhatnak elő, ezért a lehető legbiztonságosabb berendezésekre van szükség – magyarázta Kása László, rámutatva: a Konecranes ehhez az egyedi környezethez minden szükséges megoldást képes biztosítani. A finn tulajdonú cég az üzemindítás vagy leállítás mellett a fűtőanyag-kezelési, a turbinák beállítási és az üzem karbantartási feladataihoz egyaránt ért, és atomerőművi berendezései (hordórakodó daruk, gumikerekes konténerszállító jármű, üzemanyag-átrakó gép, reaktorcsarnoki polár daruk, turbinagépházi daruk) megfelelnek minden, az atomenergia-iparra vonatkozó előírásnak. Szabadalmaztatott SupersafeTM hibamentes technológiájuk szinte teljesen kiküszöböli a véletlen teherelejtés kockázatát, daruik még az energiaellátás teljes megszűnése esetén is képesek biztonságosan leengedni a terhüket. A projektvezető kitért arra is, hogy a cég 2012. január 9-e óta már minősített beszállítója a Paksi Atomerőműnek, azonban a gépek gyártása mellett szervizszolgáltatást és operatív támogatást már korábban is végeztek.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb feladata 2011-től tizenhárom darab kiemelt fontosságú daru villamos- és irányítástechnikai rekonstrukciója, amely 2015-ben fejeződik be. A részleteket illetően Héjja Attila villamosmérnök úgy fogalmazott, hogy az eredeti csúszógyűrűs motorokat frekvenciaváltós típusok váltották fel, a hajtásvezérlők rekonstrukciójával pedig a mozgások szabályozhatósága – lengések csökkentése, a sebességek közötti átmenetek csillapítása – vált könnyebbé. Most kezdődik a vízkivételi mű bakdarujának átalakítása, azonban ezzel párhuzamosan 2015-től hamarosan elindul az emelők állapotfelügyeleti rendszerének bevezetése is. Kása László ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy az új struktúra segítségével egyebek között az emelőhajtások használati gyakoriságát, a terhelés rögzítését és az indítások számát regisztrálnák, a teljes nyomon követhetőség érdekében.

A Konecranes Kft. nemrég nyújtotta be ajánlatát a kis és közepes aktivitású hulladékokat kezelő daru- és a kiegészítő egységek logisztikai rendszerének megvalósítására is, melynek segítségével a jövőben a beszállított konténereket és hordókereteket automatizáltan tudják tárolni, lekövetni és áthelyezni a szállítószalagra vagy a mérleghelyre. A projektvezető emlékeztetett: a Pécsi Hőerőműben a szalmatáblákat betározó két automata daru és szállítópálya-rendszer esetében hasonló elven működő struktúrát valósítottak meg.

Idén kezdődhet meg a friss üzemanyag-tároló helyiség darujának komplett cseréje is, egyelőre a tervek engedélyeztetése folyik. Jelenleg egy harmincéves berendezés emeli ki egyesével a friss üzemanyag-kazettákat a szállítókonténerből, és helyezi a tárolóba. A tervek szerint az új, kettős fékrendszerű daru mozgástartományát maximálisra bővítenék. Komoly változások várhatók az úgynevezett karbantartó gyakorló központ esetében is. Az eredetileg komplett atomerőművi blokknak készült épületben egy az egyes méretben és valós szituációban, azonban sugárveszély nélkül képes a kezelőszemélyzet gyakorolni a karbantartási feladatokat. Az itt található 40 tonnás darura egyedi tervezésű, személyemelésre alkalmas emelőt gyártanak, a 3,2 tonnás daru felső horog helyzetét fogják megemelni – mondta el Kása László.

A cég pozícióit rendkívül megerősítette, hogy néhány évvel ezelőtt amerikai székhellyel egy központot hoztak létre, amely a Konecranes összes atomerőművi munkáját felügyeli és koordinálja is egyben.
A cég Finnország mellett Franciaországban, Németországban, Svédországban, Oroszországban, Indiában, Kínában, az Egyesült Államokban és Kanadában is folytat nukleáris üzemekben tevékenységeket, így a napi kapcsolat komoly technikai előrelépést jelent a magyar kollégáknak.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka