Pörög a hidrogenerátor-piac

Az emberiség egyre több energiát igényel, ám a fosszilis források belátható időn belül kimerülnek, az atomenergia alkalmazását pedig több ország közvéleménye ellenzi. Az energia­ínségre megoldást jelenthet a megújuló források – víz, szél, nap és biomassza – növekvő arányú használata. A CG Electric Systems Hungary Zrt. a vízenergia hasznosításában lát fantáziát.


„Az Európai Unió fontosnak tartja és anyagilag is támogatja, hogy a kontinensen környezetkímélő módszerrel, megújuló energiaforrásból állítsanak elő elektromos áramot. A mi cégünk ezen a téren sok évtizedes tapasztalattal rendelkezik” – tájékoztatta magazinunkat Mahesh N. Kunnath, a CG Electric Systems Hungary Zrt. Forgógép Üzletág értékesítési vezetője.

A CG Electric Systems Hungary Zrt. a magyar ipar talán legnagyobb múltú gyára, a Ganz Művek utóda. Egykoron olyan kiváló feltalálók, tehetséges mérnökök dolgoztak itt, mint Mechwart András vagy éppen az energiaelosztó transzformátort feltaláló Déri Miksa, Zipernowsky Károly és Bláthy Ottó. Az 1980-as évek végén a Ganz Villamossági Műveket részvénytársasággá alakították, és előbb olasz többségi, majd 2000-ben a Transelektro révén újra 100 százalékban magyar tulajdonba került. 2006-ban az indiai Crompton Greaves vállalatcsoport vásárolta meg a cég tulajdonjogát. A gyártás Tápiószelén és Szolnokon folyik, a fővárosban a tervezési, anyagbeszerzési és adminisztrációs feladatokat látják el.

A megújuló energiaforrásokat használó európai piac dinamikusan növekszik, és ami a cég számára különösen fontos, hogy nemcsak több száz megawatt teljesítményű erőművek létesülnek, hanem kisebbek is. Olyanok, amelyek néhány kistelepülést látnak el elektromos árammal. A vízerőműveknél a hidrogenerátorokat – a turbinán keresztül – forgatja meg a lezúduló folyóvíz, az állít elő elektromos áramot.

Az előző tulajdonos 2000-ben leállította az akkor veszteséges hidrogenerátor-gyártást, az új tulajdonos azonban 2008-ban újra­indította a nagy hagyományokkal rendelkező termelést. A piacon egyaránt kínálnak nagy erőművekhez beépíthető modulokat, mint ahogy 1–50 megawatt teljesítményű létesítményekhez hidrogenerátorokat.

10 megavoltamper, 24 pólusú generátor állórész Svédországban

A technológia az indiai fejlesztések és a magyar műszaki tudás szerencsés egymásra találására épül. Hinniük kellett a jövőben, mivel az ágazat újraindítása a 2008-as gazdasági világválság kezdetével esett egybe. Az igazi felfutás 2012-től datálható, ekkortól értek be a korábbi évek fejlesztései.

A 2007 óta hazánkban dolgozó indiai értékesítési vezető szerint a magyar fejlesztés és gyártás mellett több ok is szólt. Az egyik, hogy sok évtizedes szakmai tapasztalattal bíró mérnökgárda dolgozik a cégnél – és a magas szintű szakmai utánpótlás is biztosított –, a vevők számára tetszetős külsőt eredményező dizájnt alkalmaznak, ám hasonlóan fontos volt az indiai befektetőnek hazánk kedvező geopolitikai elhelyezkedése. A vízenergia hasznosítása terén különösen dinamikusan fejlődő térségnek számít Délkelet-Európa, míg Észak-Európa sok év­tizedes hagyományokra tekinthet vissza – Norvégia áramigényének 98 százalékát megújulókból, döntően vízenergiából fedezi. Mindkét régió könnyen elérhető hazánkból. Hidrogenerátoraikkal az Ausztriában, Szlovéniában, Bulgáriában és Csehországban található turbinagyártó cégeket célozták meg.

az Úz-völgyi vízierőműben – Romániában – üzemelő különböző teljesítményű generátorok

„Állandóan fejlesztjük generátorainkat, kiegészítő berendezéseinket, új megoldásokkal állunk elő, minőségbiztosítási programunkat is folyamatosan csiszoljuk, mert csak így maradhatunk versenyképesek az európai piacon. Azon a piacon, ahol rajtunk kívül húsz kisebb-nagyobb hasonló profilú cég próbál megélni” – vázolja a mindennapok kihívását Mahesh N. Kunnath. Az eredményeik azt mutatják, hogy állják a sarat, ugyanis termékeik több mint 95 százalékát exportálják. Kilátásaik biztatóak, mert az európai vízerőműpiac évente 15 százalékkal bővül – ahhoz képest, hogy ez az üzletág 2012-ben jelent meg termékeivel a piacon, idén már hétmillió eurós forgalmat bonyolítanak le, a tavalyi forgalom kétszeresét. Jövőre hasonló bővülést remélnek, két-három éven belül az európai piac öt százalékát szeretnék lefedni, ami újabb munkahelyek létesítését jelentheti az idén közel százmillió eurós forgalmú CG Electric Systems Hungary Zrt.-nél. A hazai piac ígéretes üzleti kihívását jelenti a két új paksi blokk megépítése – itt is szeretnének jelen lenni, hiszen az év­tizedek óta működő négy blokk 250 megawattos generátorait is a Ganz szállította.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka