Sajtóközlemény

„A felsőfokú informatikai oktatás minőségének fejlesztése, modernizációja” címmel az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában 157 295 648 forint összegű támogatást nyert el a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi együttműködés keretében. A támogatást az egyetemek informatikai és villamosmérnöki képzéseikhez kapcsolódóan digitális tartalomfejlesztésekre fordították. A TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0104 azonosítójú pályázat keretében a két intézményben összesen negyven digitális tananyag készült. A projekt 2012. január 1-jén indult és 2014. május 31-én zárul.


Évek óta megfigyelhető tendencia, hogy a kiváló informatikusok és mérnökök iránt egyre növekszik a munkaerő-piaci kereslet. Ennek kiszolgálása érdekében a projekt fő célkitűzése az volt, hogy a résztvevő intézmények a hallgatók számára naprakész, jól hasznosítható ismereteket nyújtó képzéseket biztosítsanak korszerű digitális tananyagok segítségével. A modern egyetemi oktatásban a korszerű ismeretek átadásához elengedhetetlen a tananyagok folyamatos frissítése, hogy kurrens szakmai tartalommal rendelkező, minőségi jegyzetek álljanak az oktatók és hallgatók rendelkezésére, amelyek egyúttal követik a legújabb nemzetközi oktatási trendeket is.

A projekt futamideje alatt a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai összesen 40 korszerű, naprakész tudományos eredményekre épülő tananyagot készítettek el. A kialakított képzési módszerek és tartalmak a készségfejlesztésre épülnek és hallgató-orientált szemléleten alapulnak.

A tananyagok és képzések magas minőségére garanciát jelent a nemzetközileg elismert professzorok részvétele, akik kutatási eredményeiket adaptálták a tananyagokba a digitális tartalomfejlesztés során. A projekt célja volt egyúttal a hazai képzések idegen nyelvű hozzáférésének megteremtése is, valamint olyan képzések szervezése, amelyek segítségével hasznos módszertani és szakmai ismereteket sajátíthattak el az intézmények oktatói, kutatói.

A Pannon Egyetemen 15 magyar és 6 angol nyelvű digitális tananyag készült matematika, műszaki és informatikai ismeretek, optimalizálás, számítástudomány témakörökben. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai 12 magyar és 2 angol nyelvű digitális tananyagot készítettek műszaki ismeretek, számítástudomány és alkalmazásai, valamint számítógép architektúrák és operációs rendszerek témakörökben. További 5 jegyzet a két intézmény kollégáinak közös munkája.

Az elkészült tananyagok a projekt lezárását követően ingyenesen elérhetők lesznek a www.tankonyvtar.hu oldalon.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka