2019. június: orvostudomány, ökológia, jegyzet, fizika, lézer, anyagtudomány, tudomány, disszemináció, Nemzeti Agykutatási Program, innováció, építés, atomenergia, biztonságtechnika, élelmiszer, egyetem, zöldkörnyezet, energiagazdálkodás, közlekedés, megújuló energia, környezetvédelem, fenntarthatóság, it

Solar Decathlon Europe

Idén nyáron először rendezik meg Magyarországon az amerikai eredetű Solar Decathlont, ahol tíz nemzetközi egyetem csapatai – köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemé – mérik össze tudásukat és építik fel szoláris energiával működő házaikat.


A verseny célja, hogy felhívják a szakmai érdeklődők és a lakosság figyelmét a fenntartható zöldtechnológiák használatára és a környezettudatos, megújuló energiákat hasznosítani képes otthonok egyre fontosabb szerepére. A verseny idén a teljesen új épületek helyett a már meglévők környezettudatos és energia­hatékony felújítására koncentrál.

A BME csapata a sátortetős kockaházakra – ismertebb nevén Kádár-kocka – dolgozott ki egy új megközelítésű építési rendszert. A koeb modulrendszer meglévő házakhoz csatlakoztatható, napenergiát hasznosítani képes, könnyűszerkezetes épületelemekből áll, amelyek önmagukban és egymással kombinálva csökkenthetik az otthonok energiafogyasztását, az előre kialakított moduláris rendszer pedig alternatívát nyújthat a szakemberhiányra. Koncepciójuk kialakításakor fontos szempont volt a növények által biztosított előnyös mikroklíma kihasználása. Az épület terasza körül függő növények lesznek, az épület tetejére pedig zöldtetőt terveztek.

A versenyzők Szentendrén, június 27-étől 14 nap alatt építik meg a házakat, majd egy kéthetes mérési sza­kasz következik, ahol a lakhatás alkalmasságát, vala­mint az energiahatékony működést vizsgálják. A versenyszakasz lezárultával a „Szolárfalut” két hónapon át tekinthetik meg az érdeklődők.•

 
Innotéka