2011. április 6.

Szerző:
Czene N.

Mahler-Bau Kft.
23/523-093

Sugárveszély esetén 3D-s felmérés-tervezés

A földrengés sújtotta japán atomreaktorok üzemzavara növelheti a háromdimenziós tervezések és helyszíni felmérések számát.


Mikos Leventével, az ipari létesítmények tervezésére, különleges gépészeti megoldásokra, technológiák tervezésére és telepítésére szakosodott Mahler-Bau Tervező Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetőjével a 3D-s felmérés-tervezés előnyeiről beszélgettünk.

Milyen alapvető különbségek vannak a helyszíni klasszikus felmérés, illetve a háromdimenziós változat között?
– Kevesebb idő alatt, kevesebb humánerőforrás bevonásával és gyorsabban készíthető el a helyszín pontos reprodukciója digitálisan. És ami rendkívül lényeges: számottevően pontosabb tervek készíthetők el a technológia segítségével, így a kivitelezés során jóval kisebb korrekcióra lesz szükség. A 3D-s tervezés mindezek mellett több esetben manapság meg sem kerülhető, hiszen egy 6000 voltos elosztó berendezés például üzem közben meg sem közelíthető, mert balesetveszélyes, kikapcsolására pedig ritkán kerül sor. Radioaktív szennyezés esetén meg jobb nem kitenni az embereket sugárfertőzésnek. A felméréshez használt műszer védőburkolattal ellátva optikailag le tudja tapogatni és fel tudja térképezni a területet, és pontosan meg is tudja jeleníteni a monitoron.

Ez a vizuális bemutató felgyorsíthatja a megvalósítás folyamatát is?
– Természetesen, ugyanis a modell jóval pontosabb kivitelezési ütemterv elkészítésére is alkalmas. Egyértelműen meg lehet állapítani, mikor mi kerül bontásra, és az ehhez szükséges munkagépeket milyen útvonalon vagyunk képesek a célhoz juttatni. A feladat vizuális értelmezése csökkenti a kivitelezés idejét, mivel sokkal jobban fel lehet készülni egy adott feladatra.

A tervezési tevékenységet kiegészítő diagnosztikai képalkotó eljárások két fajtája ismert. Melyek ezek?
– Hőkamerás felvételekkel már a tervezés megkezdésekor olyan információkat lehet megszerezni, melyek alapvetően meghatározzák a kiindulási feltételeket. Üzem közben azonnal meghatározható egy zárt állapotban is áteresztő elzáró szerelvény; tartályban lévő nem megfelelő folyadékszint, egy hibás elektromos sorkapocs, a technológiai rendszerek elavult hőszigetelése vagy a hűtőborda túl magas felületi hőmérséklete. Nemrég konkrét feladatunk volt egy elektromos biztonsági kapcsolótér hűtött szellőzésének átalakítása. Ellenőrizni kellett, hogy a teljesítménypaneleken lévő hűtőbordáknak, trafóknak, kondenzátoroknak milyen volt a hőmérséklet-eloszlásuk az átalakítás előtt és az átalakítás után.

Gépész technológia

A vasbeton-vasalási szkenner segítségével tisztán meg lehet határozni a vasbeton vasalásának kialakítását, elrendezését, méreteit. Elmaradhat a helyi feltárás és az azt követő helyreállítás, és sokkal pontosabban meg lehet határozni a födém terhelhetőségét. Például egy gépcsoport telepítésénél nem álltak rendelkezésre a födém statikai tervei. Az új gép nehezebb volt, mint az elbontandó berendezés. Itt a vasbetont kellett feltérképezni bontásmentes technológiával.
Az új képalkotó eljárásokkal naprakész adatokat tudunk a projekt-előkészítés számára adni. Ezzel pontosabban és nagyságrendekkel gyorsabban behatárolható, hogy egy üzemben hol vannak nem megfelelő működések, rejtett problémák, gyenge rendszerelemek.

Az elmúlt években hol hasznosították ezeket a technológiákat?
– Részt vettünk a Paksi Atomerőmű II. segédépület bővítésében, a technológiai szellőzőrendszer tervezésében, illetve a szellőző- és klímagép-rekonstrukció tervezésében is. A Dunaferr esetében egy 300 tonnás berendezési tárgy beszállítási útvonalának és telepítésének tervezése, illetve egy felméretlen, megvalósulási terv nélküli üzem teljes csőhálózati (300 bar, 200 bar hidraulika-rendszerek, gőz, kondenz, kenőolaj, kenőzsír rendszer, csőalagutak felmérése), elektromos terek (kapcsolótér és trafótér, kábelalagutak, 6 megawatt teljesítményű hajtások) felmérése, valamint hidraulikai rendszerek rekonstrukciója és átépítés alatti provizór csőhálózat tervezése fűződik a Mahler-Bau nevéhez.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka