Széchenyi Duó: az innovációserkentés egyetemi modellje

Tavaly ősszel hirdette meg a győri Széchenyi István Egyetemen (SZE Győr) a tudástranszfer folyamatok koordinálásáért felelős Tudásmenedzsment Központ a Széchenyi Duó alkotói pályázatot, amely az „innovatív ötletből kézzel fogható prototípus” elv alapján járul hozzá az egyetemi berkekben fogant elképzelések megvalósításához. Az egyedülálló koncepció maga is innovatív, hiszen a hallgatók és oktatók új típusú kapcsolatára épít – a pályázaton legalább egy hallgatóból és egy oktatóból álló csapatok indulhatnak terveikkel.


Az eddigi négy forduló során beérkezett 41 pályamű közül 12 modell megépítését támogatta a központ, az elkészült prototípusok többségét számos rendezvényen megismerhette már a nagyközönség, például a 2011 márciusában a győri egyetemen rendezett Regionális Innovációs és Találmányi Kiállításon, valamint szeptemberben a komáromi Monostori erődben szervezett Kreatív Kiállítás és Vásáron. Az elkészült eszközök változatos képet mutatnak az energiagazdálkodástól az akusztikán át a logisztikáig. Néhány pályamű esetében felmerült a szabadalmaztatás lehetősége, a Tudásmenedzsment Központ segítségével megkezdődött az érintett termékek üzletfejlesztése.

Skripek Péter (a képen balra), Desko Anatolij és Kovács Ákos,
dr. Wersényi György (a képen jobbra) oktatóval összefogva fejlesztette ki
a memb­ránüvegből készült hang­sugárzót

Dr. Dőry Tibor, a Tudásmenedzsment Központ igazgatója sze­rint a kezdeményezés kézzelfogható eredményein túl figyelemre méltó a tantermen kívüli különleges tanár-diák együttműködésre építő tapasztalatszerzés is.
A Széchenyi Duó alkotói pályázathoz az Európai Unió és a magyar állam is támogatást nyújtott a TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-005 azonosítójú, Egyetemi Tudásmenedzsment Központ létrehozása, valamint a regionális szintű tudáshasznosulást és tudástranszfert segítő szervezeti fejlesztések a Széchenyi István Egyetemen című, 2011 végén záruló projekt keretében. Az egyetem vezetése azonban eltökélt az oktatói-hallgatói kezdeményezések pályázati időn túli felkarolásában is, mivel a tapasztalatok szerint ezek a projektek és a hozzájuk kötődő kreatív és innovációs szemlélet terjedése nagymértékben hozzájárul az egyetem innovációs potenciáljának bővüléséhez.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka