Technológiai forradalom a zsaluzás történetében

Hiánypótló innovációnak számít az építőiparban a Meva Zsalurendszerek Zrt. által szabadalmaztatott műanyag alkus zsaluhéj, mely környezetbarát anyagával lehetővé teszi a legkülönlegesebb alakú betonszerkezetű épület formába öntését.


Az alkus zsaluhéjnak köszönhetően ma már nem okoz gondot, ha egy építész egy szokatlan formájú épületet vagy egyedi betonlenyomatú betonszerkezetet álmodik meg a tervezőasztalnál.

Ahogy a kortárs építészet fejlődik, ahogy újabb összetett betonreceptúrák, csavart, ívelt, lekerekített vagy döntött geometriák jelennek meg, úgy nőnek meg az igények a képlékeny betonnal közvetlenül érintkező zsaluzattal szemben is, ami alapjaiban határozza meg a betonfelület milyenségét.

A Meva számára fontos, hogy gyorsan reagáljon az újonnan megjelenő felhasználói igényekre, így született meg a műanyag alkus zsaluhéj, mely hozzájárult az egyik legérdekesebb bécsi kortárs építészeti alkotás, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem ferde idomú Tanulmányi Központ és Könyvtár épületének megvalósításához is.

A környezetbarát, látványbeton zsaluhéj

A korábban igen elterjedt rétegelt falemezekkel ellentétben az alkus minősége nem csökken a többszöri felhasználás során, nem kopik el. A betonozást követően könnyen kizsaluzható és funkcióvesztés nélkül újrahasznosítható, használata emiatt környezetvédelmi és pénzügyi szempontból is igen kedvező.

A műanyag alkus zsaluhéj határtalan térgeometriai formák kialakítására is alkalmas, hiszen előre meg­hajlítható, formázható, így a beton valóban formaadó anyag, térformáló eszköz lehet. Az alkus könnyedén biztosítja a látvány­beton minőséget nagy magasságú falak és gyors betonozások esetén is. Újdonság, hogy most már akár logók, emblémák vagy bármilyen tetszőleges betonlenyomat elkészítése is megoldható a környezetbarát, gazdaságos alkus zsaluhéjjal.

Meva alkus zsaluhéj a négyes metró építésén

Az alkus zsaluhéj sokoldalúságának újabb bizonyítéka, hogy a magasépítés mellett a mélyépítésnél is előnyösen alkalmazható. A négyes metró több látványos állomása, a Keleti pályaudvar vagy a Szent Gellért tér megálló is a Meva alkus zsaluhéjjal készült.

A Keletinél az alkus zsaluhéjnak köszönhető a 81 négyzetméteres lenyomat­mentes betonfelület.

A szintén itt található egyoldali bélésfal kivitelezése során a Meva telephelyén előszerelt 9 × 2,5 méteres zsalu­egységeket a helyszínen hegesztették össze és polírozták fel.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka