2011. május 27.

Szerző:
Szegedi Imre

Tehetségeink

Ma sincs hazánkban kevesebb tehetséges fiatal, mint évekkel, évtizedekkel ezelőtt. Ma is születnek kiemelkedő eredmények, ám mégis nagyon sok a panasz, hogy az egyetemekre bekerülő diákoknak meg kell tanítani azt a szintű matematikát, fizikát, kémiát, biológiát, amit évtizedekkel ezelőtt már a középiskolában hatékonyan megtanítottak. Tudjuk, hogy ma olyanok is bejutnak, akiknek korábban ez nem sikerült volna, az más kérdés, hogy hamar ki is kerülnek, mert bizonyos minimális szint alá eddig még nem engedték a nívót.

Tudjuk, hogy rengeteg kritika éri a hazai közoktatás színvonalát, hogy a kevés elhivatotton kívül azok mennek tanárnak, akik jobb híján választják az oktatói munkakört. A következmény a jelentkezők egyre szerényebb tudása. Mindannyian találkozunk ilyen oktatókkal, de olyanokkal is, akik nem elégednek meg a minimálisan elegendővel. Minden tiszteletem azoké az iskoláké, oktatói közösségeké, amelyek többet akarnak, felvállalnak egy célt, és saját iskolájuk tehetségein túl országos szinten is példát adnak.

A számos ilyen kezdeményezés egyike a bő húsz esztendővel ezelőtt Kecskemétről elindított Zrínyi Ilona és a Gordiusz Matematikaverseny, amely immár az egész Kárpát-medence magyarságának felmérője. Évről évre 60-65 ezer gyerek verseng az általános iskola harmadik osztályától az érettségizők évfolyamáig a döntőbe ju­tásért. Soprontól Csíkszeredáig, Kassától Szabadkáig jönnek a kis matematikusok – az országos döntőkre a legjobb hétszáz gyerek a meghívott. És a megmérettetésen nem csak a – méltán híres, elitképzőnek is számító – fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium diákjai nyernek. Idén például Csíkszereda is adott győztest.

A nyertesek, a díjazottak további útja attól is függ, hogy miként értékeli eredményüket az iskola, a család, hogy lesz-e, aki felkarolja és a továbbiakban segítse a tehetséget.
A szervezők jó példaként szokták emlegetni a vásárosnaményi Paulin testvéreket. Dániel minden évben bejutott az országos döntőbe – doktoriját valószínűség-számításból Szingapúrban szerezte. Öccse, Roland hatszor nyerte meg az országos versenyt – most a Zürichi Egyetemen matematikus.
Őket felfedezték, útnak indították. Talán ez a pálya egyszer itthon fog kamatozni.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka