2012. március 6.

Szerző:
B. Szabó Edina

Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. • kdriu.hu

Tehetséggondozás több szinten a Közép-Dunántúlon

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (KDRIÜ) kiemelt feladatának tekinti olyan akciók megvalósítását, amelyek a régió munkaerő-piaci igényeihez igazodva, a műszaki érdeklődésű fiatalok támogatását célozza. A KDRIÜ munkatársai ennek érdekében egy többelemű támogató rendszert működtetnek, amely a középiskolás kortól a vállalkozás indításáig támogatja a fiatalok munkaerő-piaci beilleszkedését. A fenti tevékenységek eredményeiről kérdeztük dr. Szépvölgyi Ákost, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatóját.


A műszaki érdeklődésű fiatalok támogatása sok irányból képzelhető el. A KDRIÜ milyen tevékenységeket tart a legfontosabbnak?
– A KDRIÜ az elmúlt két évben – építve a térség igényeire – tudatosan alakította és alakítja ki azokat a tevékenységeket, amelyek a pályájukat tervező és a megvalósítás első szakaszában lévő fiatalok számára segítséget nyújthatnak. Szerintünk ennek egyik lényeges eleme, hogy olyan programokat szervezünk középiskolásoknak, amelyek révén közérthető módon megismerhetik a műszaki pálya lehetőségeit, illetve a térség adottságait. Foglalkozunk a felsőoktatási hallgatók támogatásával is, különösen abban a megközelítésben, amely térségi letelepedésüket segíti. Végül a tanulmányaikat befejező, önálló vállalkozást indító fiatalok külföldi tapasztalatszerzésének támogatását is kiemelt fontosságúnak tartjuk.

A középiskolásokat támogató ak­cióknak különös aktualitást ad a januárban bemutatott Mérnök Szín­ház produkció. Mi volt a céljuk ezzel az előadással?
– A mérnöki, a természettudományos és az innovációhoz kötődő tanulmányi lehetőségek, pályák népszerűsítésére, a fiatalok pályaorientációjának befolyásolására az ország hét regionális innovációs ügynöksége és a szombathelyi Weöres Sándor Színház összefogásával indult útjára ez a kezdeményezés. A közös munka eredménye egy tudománynépszerűsítő színházi előadás volt, amelynek regionális bemutatója januárban nagy sikerrel, teltházas előadással zajlott.
Az Interreg Central Program által támogatott IDEA projekt keretében megvalósult előadás célja egyrészt a diákok informálása, másrészt pedig a pályaválasztásukban segítő élmény közvetítése volt.

Lesz-e folytatása ennek a kezdeményezésnek a régióban?
– A Mérnök Színház kezdeményezést nem egyedi akciónak szánjuk, része annak a programnak, amelynek keretében, várhatóan 2012 második felében Székesfehérváron elindítjuk a középiskolások számára a „mérnök leszek” klubot; a fiatalok vállalkozásokat, ipari üzemeket látogathatnak meg, megismerhetik a régió ilyen irányú adottságait, illetve lehetőségük nyílik egy virtuális együttgondolkodásban való részvételre is.

Említette, hogy a szemléletformáláson túl a munkaerőpiacra kerülő fiatalok támogatása is fontos. E téren hogyan tudnak segíteni?
– Második éve veszünk részt az „Erasmus Fiatal Vállalkozóknak” programban egy nemzetközi konzorcium részeként. Itt önálló vállalkozást alapító, illetve azt tervező fiataloknak kínálunk külföldi ösztöndíj-lehetőséget. A program túlmutat a klasszikus ösztöndíjprogramokon, hiszen itt kidolgozott üzleti tervvel rendelkező fiatalok szerezhetnek egy-hat hónapos külföldi munkatapasztalatot azonos tevékenységet már sikeresen folytató vállalkozásnál.

Milyen megfontolásból vállalja fel a KDRIÜ ezeket a tevékenységeket?
– Az ügynökség mindezeket nonprofit módon, a megalapításakor megfogalmazott, a régió innovációs igényeihez igazodó célrendszer alapján végzi. Lényeges azonban kiemelni, hogy nem egyedül, hanem számos szereplő együttműködésével valósulnak meg ezek a célok. Kiemelhető a RIÜNET, vagyis a Regionális Innovációs Ügynökségek országos hálózata, amely közcélú feladatának tekinti a fenti akciók közös támogatását. Emellett a régió kamarái, felsőoktatási intézményei, önkormányzatai, illetve gazdaságfejlesztési szervezetei is támogató és együttműködő partnereink.•

A Mérnök Színház januárban bemutatott darabjának története szerint a mérnökhallgató Jancsi a Jordán Tamás alakította Merlin varázsló segítségével, hazai hírességek és külföldi világsztárok megszólaltatásával, továbbá a világszerte elismert őriszentpéteri találmány, a Moveo névre keresztelt robogóhoz kapcsolódó innovációk bemutatásával bírja rá barátait, hogy a túltelített humán pályák helyett a mérnöki pályák felé forduljanak.

A projekt az Európai Unió támogatásával és Magyarország Kormányának társfinanszírozásával valósul meg a Közép-európai Transznacionális Együttműködési Program keretében.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka