2015. január 8.

Szerző:
B. Szabó Edina

Új magyar építészeti szoftver

Innovatív építészeti modellezési szoftvert fejlesztett ki az Ybl-év keretében egy hazai informatikusokból, építészekből és animációs szakemberekből álló csoport. A projekt három pillére az informatika, az építészet és az animá-ció volt. A projekt során e területeket Kovács Marcell, az SKC Holding informatikai vezetője, Benedek Ádám, a BÉ-TERV Építésziroda tervezője és Liszka Tamás, a BKF Médiaművészeti Intézetének vezetője irányította.


A kifejlesztett 3D-s szoftver funkcióiban hasonló a régen megszokott látványtervekhez. Nagy különbség azonban az, hogy ez a gesztusvezérelt modellező szoftver azt is lehetővé teszi, hogy egy tervezés alatt álló épület ténylegesen körbejárhatóvá váljon.

Így gyakorlatilag teljesen bemutatható a beruházók vagy megrendelők számára. Az animáció segítségével a valósággal mindenben megegyező virtuális másolatba léphet be a felhasználó.

Ez a lehetőség nem csupán nagyobb beruházásoknál, de egy családi ház tervezésekor is fontos lehet a megrendelő számára, hiszen az épület engedélyeztetése vagy akár kivitelezésének megkezdése előtt még alkalma van arra, hogy javítson vagy változtasson eredeti elképzelésein.

Természetesen az üzleti lehetőségek mellett a fejlesztésnek fontos szerepet szánnak készítői az oktatásban vagy a múzeumpedagógiában is, hiszen ezzel a technológiával bejárhatók akár olyan műemlék épületek is, amelyek már nem léteznek, vagy felújításuk beláthatatlan idejű.

Jó belegondolni, hogy régen elfelejtett épületek homlokzatait nézegethetjük, vagy feltérképezhetjük a ráépítésektől, hozzátoldásoktól mentes épületalapokat.

A projektcsoport a 3D animáció prototípusát a nagy­má­go­csi Ybl-magtár modellezésének segítségével fejlesztette ki, ezzel is tisztelegve a 200 éve született mester előtt. A fejlesztés a fővárosi szakmai közönség előtt az Ybl-bicentenárium egyik záróprogramjaként mutatkozott be.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka