2012. december 4.

Szerző:
Paulik Katalin

National Instruments – Budapest • hungary.ni.com • National Instruments – Debrecen • ni.com/debrecen

Új trendek a méréstechnikában

A National Instruments (NI) november elején, Budapesten megrendezett NIDays grafikus rendszer­tervezés konferenciáján és szakmai kiállításán több mint kétszáz mérnök, fejlesztő és kutató vett részt az ipar, illetve az Akadémia és a kutatás-fejlesztés különböző területeiről.


Az egész napos rendezvényen bemutatták az NI saját fejlesztésű mérő- és szabályozórendszereit, valamint ismertették a legújabb ipari trendeket. Az adatgyűjtésben használatos grafikus rendszertervező szoftverek, a beágyazott adatnaplózó megoldások, a személyre szabott irányító- és megfigyelőrendszerek, a gépi látás és képfeldolgozás alkalmazási területei, a következő generációs rádiófrekvenciás tesztrendszerek, valamint a kutatási és oktatási megoldások voltak a konferencia főbb témakörei. A rendezvényre a vállalat amerikai központjából, a Texas állambeli Austinból érkezett Elijah Kerry, az NI elismert szakembere, aki előadásában a 21. századi rendszertervezés valamennyi alkalmazásban tetten érhető robbanásszerű fejlődéséről és az ezzel kapcsolatos új problémákról, továbbá a megoldásukhoz kínált eszközökről, lehetőségekről beszélt.

Elijah Kerry

A konferencia résztvevői megismerhették a világ első Vektorjel Analizátor-Generátorát, amely új alapokra helyezi a műszertechnikát. Ez a szoftverközpontú felépítés új korszakot nyit meg, amelyben a mérnökök és a kutatók az NI LabVIEW grafikus rendszertervező szoftver segítségével egyedi igényeikre szabhatják a végfelhasználó által is elérhető és programozható FPGA-alapú hardvereket. „26 évvel ezelőtt az NI a LabVIEW grafikus fejlesztői környezettel forradalmasította a műszertechnikát, idén ugyanezt megtesszük a Vektorjel Analizátor-Generátorral − mondta dr. James Truchard, a National Instruments alapítója és elnök-vezérigazgatója. − Cégünk alapításakor olyan méréstechnikát álmodtunk meg, amelyben a központi szerepet a szoftver tölti be, most pedig tanúi lehetünk annak, ahogy az NI LabVIEW forradalmasítja az RF fejlesztés és tesztelés témakörét” – tette hozzá a szakember. A konferenciát követően, a szakmai kiállításon a gyakorlatban is kipróbálhatták az NI termékeit a rendezvény résztvevői.

A méréstechnikában és az automatizálásban csúcstechnológiát gyártó amerikai vállalat a kelet-európai régió számos országában van jelen. 2005-ben Budapestre helyezte a régió értékesítési és marketingközpontját, debreceni egysége pedig 2001-ben kezdte meg működését. Az USA-n kívül itt létesítettek először elektronikai eszközöket gyártó üzemet, mely mára több mint 1100 főt foglalkoztat, és a vállalat teljes hardvergyártásának 95 százalékát bonyolítja.

A kutatás-fejlesztés kiemelten fontos a National Instruments számára világszerte.
A cég éves árbevételének 16 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre. A vállalatnak hasonlóan fontos az oktatás, nem meglepő tehát, hogy a magyarországi intézmények anyagi és szakmai támogatásáért is számos elismerésben részesült már. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel kötött együttműködésük keretében például egyre több hallgató és oktató használhatja a National Instruments által biztosított csúcstechnológiát, a diákok pedig részt vehetnek a cég tanfolyamain és gyakornoki programjában is.
Az együttműködés keretében a diákoknak lehetőségük van arra, hogy az NI budapesti laboratóriumában elérhető eszközökkel dolgozzanak, az NI mérnökei pedig mentorként támogatják őket.

Az utóbbi évtized folyamatos növekedésének köszönhetően a National Instruments idén új irodába költözött az Infoparkba, a Műegyetem szomszédságába. Az ott kialakított, a korábbinál nagyobb, a legmodernebb NI eszközökkel felszerelt laboratórium biztosítja a megfelelő környezetet mind az NI mérnökeinek, mind az együttműködés keretében itt tevékenykedő hallgatóknak.
A vállalat az Akadémiával való partnerségi kapcsolatokra törekszik az innováció előse­gítése érdekében is. Idén májusban nyitották meg első európai innovációs laboratóriumukat a Kolozsvári Műszaki Egyetemen.
A romániai laboratóriumban lehetőségük van a hallgatóknak és kutatóknak, hogy a legmodernebb technológiával felszerelt környezetben végezhessék fejlesztőmunkájukat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka